Filmová upoutávka týdne: Když se bortí iluze v showbyznysu. Hvězda Hry o trůny si dopisuje s fanouškem

Kanadský filmař Xavier Dolan natočil svůj první anglicky mluvený film a shromáždil několik výrazných tváří – oscarové herečky Natalii Portmanovou a Susan Sarandonovou i hvězdu populárního fantasy seriálu Hra o trůny Kita Haringtona nebo teprve dvanáctiletého Jacoba Tremblaye. Ve filmu nazvaném The Death and Life of John F. Donovan (Smrt a život Johna F. Donovana) zkoumá Dolan výzvu být k sobě pravdivý ve světě showbyznysu, ve světě brodícím se v iluzi.

John F. Donovan v podání Haringtona se sice dostal do názvu filmu, ale důležitým momentem je jeho smrt. Oblíbený herec totiž umírá nečekaně po sérii skandálů, které plnily bulvár. Ovšem jeden z jeho fanoušků měl jako málokdo jiný možnost nahlédnout za mediální obraz zesnulého herce. Mladičký Rupert Turner, kterého si zahrál Tremblay, si totiž s Donovanem dopisoval.

O několik let později, kdy je z Turnera také herec, sepsal knihu, ve které tuto korespondenci přibližuje. Odhaluje vše, co o Donovanově problematickém životě ví, třeba k jakým kompromisům se jeho idol musel uchýlit kvůli slávě.

Jacob Tremblay ve filmu Smrt a život Johna F. Donovana
Zdroj: Mars Films

První diváci měli možnost snímek vidět už loni na filmové přehlídce v Torontu. Ta na svém webu uvádí, že snímek odsuzuje krutost a předsudky, které zmařily Johnův život, a oslavuje hloubku spojení, jež měl s těmi, kterým na něm skutečně záleželo.

Filmař a mládí

Smrt a život Johna F. Donovana je sedmým filmem Xaviera Dolana, který pochází z kanadského Québecu. Přestože mu letos bude teprve třicet, se svou tvorbou je už dlouho pravidelným účastníkem nejprestižnější filmové přehlídky v Cannes. Nejprve se však prosadil jako filmový a televizní herec, až později se zaměřil na filmovou produkci a režii. Úspěšně debutoval před deseti lety, tedy v pouhých dvaceti letech, celovečerním filmem Zabil jsem svou matku.

Se svým druhým filmem Imaginární lásky pak už zamířil do Cannes, ale až jeho drama z roku 2014 nazvané Mami! mu vyneslo cenu poroty na této přehlídce. Film popisující výbušný vztah matky a syna s diagnózou ADHD vynikal i neobvyklým, čtvercovým formátem obrazu.

Ve svém dalším projektu pak spolupracoval s několika výraznými francouzskými herci. Snímek Je to jen konec světa tak hostil Vincenta Cassela, Marion Cotillardovou, Léu Seydouxovou.

Oscarové herečky

Dalším krokem pak bylo angažmá prvoligových hollywoodských jmen, což je případ příběhu o Johnu F. Donovanovi.

Zajímavá příležitost je to pro Kita Haringtona, který je dosud hlavně spojen se seriálem Hra o trůny. Ten však letos končí uvedením závěrečné řady. V celovečerní tvorbě má za sebou romanci Testament mládí nebo katastrofické Pompeje.

Další herecký krok může udělat dvanáctiletý Jacob Tremblay, kterého před čtyřmi roky proslavila dětská role ve filmu Room, ve kterém hrál syna unesené dívky, který se tak už narodil v zajetí, a tudíž nezná z reálného světa nic, co přesahuje malý pokoj.

Natalie Portmanová ve filmu Smrt a život Johna F. Donovana
Zdroj: Mars Films

Z osvědčených talentů se Dolan mohl spolehnout na Natalii Portmanovou, držitelku Oscara za baletní hororové drama Černá labuť, nebo Susan Sarandonovou, která má Oscara za psychologické drama Mrtvý muž přichází a která si mimo jiné už s Portmanovou zahrála, a to v roce 1999 ve filmu Kdekoli, jen ne tady, kde byli matkou a dcerou. Výraznou hereckou osobností je v Dolanově snímku i Kathy Batesová, také držitelka Oscara, a to za roli v adaptaci knihy Stephena Kinga Misery nechce zemřít.