Filmová extáze. Začíná festival v Benátkách, po čtvrtstoletí s českým filmem v soutěži

Začíná festival v Benátkách, v hlavní soutěži s Nabarveným ptáčetem (zdroj: ČT24)

Nejstarší filmový festival vstupuje do 76. ročníku. Den před zahájením se vrátil o pětaosmdesát let zpět, když uvedl zrestaurovanou verzi skandální Extase. Snímek Gustava Machatého tu ve třicátých letech vzbudil pozdvižení. Pozornost, ovšem v dobrém slova smyslu, by česká kinematografie mohla vyvolat i letos. O hlavní cenu, Zlatého lva, se po pětadvacetileté pauze uchází totiž i český film: Nabarvené ptáče v režii Václava Marhoula.

Extase z roku 1932 o nevěrné manželce vzbudila pobouření erotickými scénami a nemorálním jednáním vdané hlavní hrdinky. Snímek odsoudil dokonce papež. Světová premiéra digitálně restaurované verze na letošním ročníku už žádný skandál nevyvolala. 

„Musím říct, že to bylo docela povznášející, když vidíte naplněný sál pro dvanáct set diváků, odkud nikdo během projekce neodejde. Podařilo se nám udělat ten film tak, že vypadá jako z třicátých let, což není úplně běžné při obvyklých komerčních restaurováních. Ředitel festivalu i řada odborníků z italské filmové branže přicházeli s gratulacemi,“ zhodnotil projekci ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Očekávané jsou také reakce na další světovou premiéru českého snímku: Nabarveného ptáčete. Drama Václava Marhoula podle knihy Jerzyho Kosińského prošlo výběrem do hlavní soutěže. Takového úspěchu naposledy dosáhl v roce 1994 Jiří Menzel (s komedií Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina). Vyhrát hlavní cenu se podařilo ve festivalové historii dosud jedinému českému tvůrci, a to v roce 1947 Karlu Steklému za drama z dělnického prostředí Siréna.

Polanski nepřijede, Jagger možná, Soderbergh určitě

První ohlasy na Nabarvené ptáče zazní po premiéře 3. září. V získání Zlatého lva mu konkuruje dalších dvacet snímků, jeden z nich – La Vérité (Pravda) - 76. ročník ve středu večer oficiálně zahájí. Je prvním evropským počinem uznávaného japonského filmaře Hirokazua Kore'edy. Do dramatu z hereckého prostředí o vztahu matky a dcery obsadil Catherine Deneuveovou či Juliette Binocheovou.

Zvuk ve filmovém světě mají i další tvůrci letošních soutěžních titulů: Roy Andersson, Steven Soderbergh či Roman Polanski, který chce Benátky zaujmout dramatem o Dreyfusově aféře. Kvůli vlastnímu osobnímu dramatu, kdy mu stále hrozí stíhání za sex s nezletilou dívkou, jehož se dopustil v roce 1977, ovšem osobně svůj film zřejmě do Itálie nedoprovodí.

Z mimosoutěžních filmů patří k vyhlíženým počinům určitě Joker. Filmovou adaptaci komiksu o kalunském padouchovi z příběhů o Batmanovi natočil Todd Phillips a stala se hereckou příležitostí pro Joaquina Phoenixe nebo Roberta De Nira. Filmem budou Benátky žít až do 7. září. Pocta závěrečného snímku patří novince The Burnt Orange Heresy, v níž si mimo jiné zahrál Mick Jagger.