Filmová upoutávka týdne: Batmanovský padouch Joker se chechtá sólo

Zloduch s vizáží klauna jménem Joker je téměř stejně známý jako jeho protivník, superhrdinská ikona Batman. Zatímco dosud se musel Joker ve filmech spokojit s druhotnou rolí, nyní bude v centru pozornosti. O jeho zrodu bude vyprávět snímek Todda Phillipse, do kin zamíří v říjnu.

Postavu Jokera na stránkách komiksů vytvořili Bill Finger a kreslíř Bob Kane. Padouch s křídově světlou pletí, zelenými vlasy a výrazným úsměvem vznikl v roce 1940, velmi brzy po zrodu Batmana. Za dekády nespočtu komiksových příběhů si Joker vybudoval image arcinepřítele netopýřího muže, což potvrzují i filmová zpracování, která ho nemohla vynechat.

Když šel v roce 1989 do kin první Batman, stál proti němu právě Joker. Příležitost ztvárnit ho získal Jack Nicholson, který měl renomé díky dramatům jako Čínská čtvrť nebo Přelet nad kukaččím hnízdem, za který získal Oscara.

Úplně jiný přístup ke ztvárnění postavy zaujal Heath Ledger, který na sebe vzal podobu Jokera o téměř dvě dekády později v Temném rytíři, což byl prostřední díl batmanovské trilogie od Christophera Nolana. Méně uhlazené a více maniakální pojetí klasického zloducha mu dokonce vyneslo oscarové ocenění. Nepřevzal ho však, protože ještě před premiérou snímku Ledger v pouhých 28 letech zemřel.

Třetí filmovou reinkarnaci postavy nabídl před třemi roky Jared Leto ve snímku Sebevražedný oddíl, v němž místo týmu superhrdinů figuroval tým padouchů v hlavních rolích. Ovšem i v tomto případě zůstal Joker stranou ve vedlejší úloze.

Z Ježíše komiksovým zloduchem

Až letošní snímek nazvaný Joker se už bude plně soustředit jenom na něj. Příležitost tentokrát dostal herec Joaquin Phoenix známý například z historického Gladiátora, hudebního životopisu Walk the Line nebo sci-fi Ona. V roce 2008 to sice vypadalo, že Phoenix s herectvím skončí, aby se věnoval hudbě, nakonec se ale ukázalo, že tak jenom činí kvůli mockumentu (žánr, který se tváří jako dokument, ale jeho obsah je smyšlený).

V kariéře u filmu tak pokračoval, mimo jiné si zahrál i u Woodyho Allena nebo ztvárnil Ježíše Krista v dramatu Máří Magdaléna. Letos by měl být jeho jediným projektem právě Joker.

Joaquin Phoenix
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Režijně se o nový komiksový film, který však podle první upoutávky bude hodně civilní, postaral Todd Phillips. Vyznění díla, které sleduje cestu neúspěšného komika na vrchol světa zločinu, popisuje jako „tragédii“. Přitom sám Phillips se etabloval v komediálním žánru. V roce 2000 debutoval snímkem Road Trip, natočil ale také novodobou verzi Starsky & Hutch a v roce 2009 uvedl svůj asi nejslavnější film Pařba ve Vegas, kterým se proslavili i herci Zach Galifianakis a Bradley Cooper. Pařba se nakonec rozrostla v trilogii.