Dobrý den, jak vám mohu pomoci? Cirk La Putyka si popovídá s kýmkoli, kdo zavolá

Cirk La Putyka zřídil telefonní ústřednu, aby lidem zlepšil náladu (zdroj: ČT24)

Hudebníci, akrobaté, herci i produkční ze souboru Cirk La Putyka se dočasně stali operátory. V prázdném divadelním prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích zřídili telefonní ústřednu, kam jim může dva dny v týdnu kdokoliv zavolat a popovídat si o čemkoliv. Cílem je zlepšit lidem náladu v nelehké době.

Šestice divadelníků odbaví během dvou hodin přes stovku hovorů. „Volají celé rodiny, které se chtějí pobavit, volají lidé, kteří jsou sami, volají děti. Je to pestré a krásné,“ pochvaluje si akrobat a herec Jiří Kohout. 

Nic speciálního se za spojení nepřiplácí. Telefonní hovor je omezen na sedm minut, obsah telefonátu naopak ničím omezen není. „Operátoři“ s volajícími už brnkali na kytaru nebo četli povídku.

Oboustranná improvizace

„Lidé chtějí rozveselit, něco zajímavého přečíst nebo říct. Byl ale i jeden pán, který se cítil hrozně unavený, tak jsem mu řekl, aby otevřel okno a cvičili jsme,“ prozradil herec Jan Holík. „Je to improvizace, velmi mě baví, i když jsem z toho měl ze začátku strach. Zapojuju se do takovýc projektů rád, právě díky nim se necítím tak bezmocný,“ dodává.

Cílem je pobavit, na chvíli si odpočinout, společně si zvednout náladu, nemuset myslet na situaci, která kolem nás je a je náročná.
Vít Neznal
režisér

Hovory se nahrávají a vše se živě přenáší na sociální sítě. „Abychom mohli dopřát radost i lidem, kteří se k nám nedovolají. Neplánovali jsme, že by hlavní měl být stream, hlavním důvodem bylo spojit se opravdu s konkrétním člověkem a prožít s ním ten čas, ale stream nabízí možnost i lidem, kteří se třeba stydí, aby toho byli účastni,“ vysvětlil Jan Maxián.

Operátoři jsou připraveni i na krizové volání, k dipozici jsou čísla na odborníky, od Linky bezpečí po záchranáře, zatím ale potřeba nebyly.

Ústředna funguje v neděli a pondělí

Telefonický happening Ústředna78 si cirk zopakuje zase v neděli a pondělí od šesti do osmi hodin večer. Jako hosté se připojí moderátorka Lucie Výborná a divadlo Vosto5.

Cirk La Putyka chce v pomoci pokračovat i jinde, jeho členové se chystají pomáhat jako dobrovolníci v nemocnicích. „Rozdávat radost je přirozenost každého komedianta,“ poznamenává k aktivitám souboru Jan Maxián.

Rozhovor s Janem Maxiánem o Ústředně78 (zdroj: ČT24)