TÉMA

Jatka78

Pro kulturu budou klíčové příští dva týdny, očekává Zaorálek. Podle něj i pořadatelů by pomohla větší proočkovanost

Kulturní akce mohou být bez omezení počtu diváků, byť ti musí stále plnit některá pravidla, na největších akcích musí být nejméně polovina návštěvníků očkovaná nebo po covidu. Samotní pořadatelé těchto akcí by byli rádi, kdyby omezení co nejdříve skončila, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale trvá na tom, že to zatím nejde. Jak se bude situace v kultuře vyvíjet na podzim, bude podle něj zřejmé za dva až tři týdny, kdy by se měl na epidemii naplno projevit dopad začátku školního roku. Lubomír Zaorálek diskutoval s pořadateli kulturních akcí Robertem Porkertem a Štěpánem Kubištou v Událostech, komentářích.
8. 9. 2021|

Divadla čeká méně financí a diváků. Přesto jsou připravena zvednout oponu

Česko patří k zemím s největší návštěvností divadel na světě. Ročně se prodá více než šest milionů vstupenek. Kvůli koronaviru byl ale pro divadla rok 2020 nejhorším v novodobé historii. A ani ten nadcházející nemusí být o mnoho lepší. Většina divadel je ale přesto připravena začít hrát ihned, jak to bude možné.
6. 1. 2021|

Česká kultura kupodivu žije, budeme o ni ale muset svést bitvu, řekl ministr Zaorálek

Česko přešlo v pondělí do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Mírné rozvolnění se týká i kulturních představení. Divadla už na jevišti můžou uvádět svá představení, ale bez diváků. Obecenstvo je může sledovat jen prostřednictvím internetu. Jaký to má smysl, kolik umělců už požádalo stát o pomoc a kdy můžou očekávat, že se zase vrátí do práce? Na otázky Světlany Witowské odpovídal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který byl hostem pořadu Interview ČT24.
24. 11. 2020|

Dobrý den, jak vám mohu pomoci? Cirk La Putyka si popovídá s kýmkoli, kdo zavolá

Hudebníci, akrobaté, herci i produkční ze souboru Cirk La Putyka se dočasně stali operátory. V prázdném divadelním prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích zřídili telefonní ústřednu, kam jim může dva dny v týdnu kdokoliv zavolat a popovídat si o čemkoliv. Cílem je zlepšit lidem náladu v nelehké době.
22. 10. 2020|

Když klaun řeší existenciální otázky, je to často v kýblu

Být, či nebýt? Hamletovská otázka dostává hned jiný rozměr, když si ji položí klaun. Jak zodpovězení existenciálního dotazu pak dopadne, řeší surreálná groteska Přecházení, kterou připravilo trio Squadra Sua ve spolupráci s herci brněnského Divadla Bolka Polívky.
13. 6. 2019|

Jak přežít normalizační „pasťák“? Na Jatkách odpovídá Amerikánka

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a jste ještě dítě? Na tuhle otázku se snaží odpovědět divadelní inscenace Amerikánka. Za scénářem a režií stojí Viktor Tauš. Spolu s herečkami Terezou Voříškovou a Eliškou Křenkovou vypráví příběh těch, kteří si prošli drsným dětstvím bez mámy a táty, navíc v reálných kulisách normalizace.
12. 9. 2018|

Australskému novému cirkusu nevadí před Prahou ohnout páteř

V prostoru pražských Jatek78 hostuje nový cirkus z Austrálie. V představení Backbone, tedy páteř, se soubor Gravity & Other Myths pokouší ošálit zemskou přitažlivost při nebezpečných a náročných akrobatických kouscích.
20. 6. 2018|