Čím méně svobody, tím více sexu. Pražské orgie míří na plátno a ukazují trailer

Trailer: Pražské orgie (originální znění) (zdroj: ČT24)

Chce jen zachránit rukopis zakázané knihy. Když však americký spisovatel Nathan Zuckerman přijede v 70. letech do Prahy, pronikne do bizarního a divokého prostředí večírků, na kterých návštěvníci a obyvatelé totalitního státu hledají vlastní svobodu. Hledání knihy se nakonec zvrtne v dramatický příběh, který na plátno převedla režisérka Irena Pavlásková.

Práva ke zfilmování knihy Pražské orgie z pera Philipa Rotha získala Pavlásková před sedmi lety. „Již od počátku se mi líbilo, že jde o pohled cizince, Američana, který proniká do české mentality. Proto pro mě bylo důležité ve filmu udržet jeho pohled na tehdejší československou společnost, na to, jak se jednotliví lidé byli schopni zachovat a vyrovnat se situací, která zde v 70. letech panovala,“ nechala se slyšet režisérka.

Při psaní Pražských orgií vycházel Philip Roth částečně z vlastních zážitků, které posbíral v sedmdesátých letech během svých cest do Prahy, kdy se setkával se zakázanými autory jako Kunderou, Klímou či Vaculíkem. Využil ale i znalosti české komunity v New Yorku, kde podporoval československé spisovatele.

Román vypráví příběh Rothova alter ega, literáta Nathana Zuckermana, který se vydá do Prahy, aby zachránil rukopis zakázané knihy. Při snaze dílo najít pozná svéráznou spisovatelku Olgu, díky níž pronikne na vyhlášené večírky, kde každý hledá svobodu v totalitním státu po svém.

Zuckerman se postupně proti své vůli stane divákem i účastníkem dekadentního představení, v němž nelze nikomu věřit. Návštěva Prahy plná bizarních setkání s různorodými lidmi se brzy změní v dobrodružnou a nebezpečnou misi. Američan si už nemůže být jistý, komu může věřit, kdo je provokatér a kdo donašeč.

Pro zachování autenticity byl film natočen v angličtině – příběh se sice odehrává v Praze, s cizincem se ale místní domlouvají jeho řečí. Do kin kromě verze s titulky v originálním znění půjde i varianta s dabingem.

Trailer: Pražské orgie (s českým dabingem) (zdroj: Bioscop)

V hlavních rolích se představí Jonas Chernick jako Nathan Zuckerman a Ksenia Rappoport, která před deseti lety uspěla na filmovém festivalu v Benátkách, odkud si odvezla cenu pro nejlepší herečku. Z českých herců se objeví Pavel Kříž v roli režiséra a kotelníka Bolotky, který hlavního hrdinu vtáhne do světa nevázaných večírkům, Klára Issová, Jiří Havelka, Miroslav Táborský a další. Do kin film zamíří 10. října.