Česká náměstí rozezní Bohemia Jazz Fest. Přehlídka láká na hvězdná jména a vstup zdarma

Začíná tradiční Bohemia Jazz Fest. V pondělí a úterý se na pražském Staroměstském náměstí vystřídá šest jazzových interpretů z různých koutů Evropy. Je mezi nimi proslulý trumpetista Enrico Rava nebo Martina Bárta, která koncertuje především v Německu a loni reprezentovala Českou republiku v mezinárodní soutěži Eurovize. Festival pokračuje na náměstích dalších českých měst. Všechny koncerty jsou přístupné zdarma.

„Letošní Bohemia Jazz Fest je už třináctý ročník a jako nejhlavnější hvězda, která vystoupí dnes večer, zahraje Enrico Rava, italský trumpetista, jeden z nejslavnějších muzikantů Evropy,“ zve milovníky jazzové muziky hudebník a zakladatel festivalu Rudy Linka.

Rava vzbudil mezinárodní pozornost poprvé už v šedesátých letech, kdy koncertoval a tvořil filmové soundtracky s argentinskou hvězdou Gatem Barbierim. Poté rozdělil svůj čas mezi Itálii, Buenos Aires a New York, kde spolupracoval se známými hudebníky, mezi kterými byli například Carla Bleyová, Lee Konitz, Mal Waldron, Gil Evans, Pat Metheny, Miroslav Vitouš, Joe Lovano, John Abercrombie a další.

Britská příručka Jazz: The Rough Guide popisuje hlavní hvězdu letošního programu jako „vášnivého trumpetistu, který je schopen zahrát cokoli, od abstrakcí po tradiční strukturu písní i orchestrální díla“.

Proslulý italský muzikant letos obdrží ocenění Bohemia Jazz Award za celoživotní přínos jazzu. Loni se prvním českým držitelem této ceny stal jazzový kontrabasista a baskytarista Miroslav Vitouš.

Kromě Ravy a jeho doprovodné kapely nabídne pondělní koncert v centru Prahy také vystoupení rakouské zpěvačky Soii a její kapely, která rozezní rozmanité variace od soulu po elektronický hiphop.

Třetím bodem programu je zpěvačka Martina Bárta, jež loni reprezentovala Česko v mezinárodní soutěži Eurovize. „Díky nabídce Rudyho Linky se mi podařilo přivést do Prahy svoji berlínskou partu,“ říká Bárta, kterou doprovodí zpěvák Marcus Gartschock a skupina Scotch and Soda.

Ochranný svaz autorský (OSA) zároveň večer v rámci podpory mladých autorů vyhlásí už devátý ročník soutěže o nejlepší jazzovou skladbu mladého autora do 35 let.

Festival na Staroměstském náměstí pokračuje také v úterý, kdy se představí Miroslav Hlouval Quintet, Elhurst College Jazz Band a Mike Stern/Randy Brecker Band s Dennisem Chambersem a Tomem Kennedym.

Bohemia JazzFest následně nabídne koncerty také v dalších městech České republiky, konkrétně v Plzni (11. července), Liberci (12. července), Domažlicích (14. července), Táboře (15. července) a nakonec po dva večery v Brně (16. července a 17. července).

Během jednotlivých večerů se v různých sestavách potkají další hvězdy letošní přehlídky, mezi které patří PHS Jazz Quartet, House of Waters, Leo Betzl Trio, Adam Tvrdy Trio, Bryan Carter & The Young Swangers nebo Bill Frisell. Kompletní program a další podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách Bohemia Jazz Fest.