Boj o moc vedl k ceně Emmy, nejlepším komediálním seriálem zůstal Ted Lasso

Nejlepším dramatem na televizních obrazovkách byl loni podle amerických televizních cen Emmy Boj o moc. Seriál sleduje intriky v rodině mediálního magnáta. V komediální kategorii se už podruhé za sebou raduje seriál z fotbalového prostředí Ted Lasso. Nejlepší minisérií vyhlásily ceny satiru Bílý lotos. Seriálový hit Hra na oliheň uspěl v cenách za herecké výkony.

Boj o moc už tři sezony sleduje rodinu Royových, která řídí mediální konglomerát. Když tvůrce loňského nejlepšího dramatického seriálu Jesse Armstrong cenu přebíral, přivedl do rozpaků své seriálové kolegy i publikum. „Je to velký týden pro nástupnictví,“ zažertoval totiž v souvislosti s novým králem Spojeného království a názvem seriálu, jenž v originále zní Succession, tedy nástupnictví.

Loni cenám Emmy kraloval seriál Koruna z prostředí právě britské královské rodiny. Loni se nevysílal, tentokrát se tedy do nominací nepromítl. Pátá série se má začít vysílat letos v listopadu, natáčení šesté Netflix prozatím vzhledem k událostem v Buckinghamském paláci pozastavil. Respekt ke smutku drženého za zesnulou královnu Alžbětu II. vyjádřily i ceny Emmy, když na poslední chvíli část doprovodného programu letošního udílení zrušily.

Bodovala i Hra na oliheň

Jinak se ale ocenění americké televizní tvorby předávala po dvou letech pandemie opět při plnohodnotném ceremoniálu. Pro cenu určenou hlavnímu herci v dramatu si došel – jako vůbec první Asiat v této kategorii – I Čung-če. A to za roli v jihokorejském thrilleru Hra na oliheň (Squid Game), v němž se hraní dětských her mění v boj na život a na smrt.

Nejlepší dramatickou herečkou se, stejně jako v roce 2020, stala Zendaya. Opět za ztvárnění závislé adolescenty v seriálu Euforie.

Téma závislosti řeší i minisérie Absťák (Dopesick), která vynesla cenu pro nejlepšího herce v této kategorii Michaelu Keatonovi. Minisérie řeší odpovědnost farmaceutických firem za nadužívání syntetických opiátů v současné Americe.

Jason Sudeikis s cenou Emmy pro nejlepšího komediálního herce (Ted Lasso)
Zdroj: AP/Jae C. Hong/ČTK

Kauzy ve zdravotnictví v hlavní roli

Cenu pro nejlepší herečku v minisérii si odnáší Amanda Seyfriedová za počin Kauza Theranos, který se rovněž dotýká zdravotnictví. Vychází ze skutečného případu Elizabeth Holmesové, jež přišla s rychlou diagnostikou z pouhé kapky krve. Slibný projekt ale skončil blamáží za miliardy a Holmesová nyní čeká na rozsudek.

Nejlepší loni vysílanou minisérií byl Bílý lotos, satirické vyobrazení hostů v jednom luxusním havajském letovisku.

Mezi komediálními seriály obhájil prvenství Ted Lasso o trenérovi amerického fotbalu, který přijme nabídku trénovat evropský fotbal. Představiteli titulní role Jasonu Sudeikisovi patří ocenění pro nejlepšího komediálního herce. Podruhé připadla herecká cena v komediální kategorii i Jean Smartové. Ta v seriálu Stále v kurzu (Hacks) hraje legendární stand-up komičku, která musí spolupracovat s víc než o generací mladší scenáristkou.