Barbenheimer zabral. Diváci se hrnuli jak na film o Barbie, tak snímek o „otci“ atomové bomby

Filmům Barbie a Oppenheimer se první víkend dařilo v kinech (zdroj: ČT24)

Česká i americká kina hlásí úspěšný víkend. Diváky před filmová plátna přitáhl „Barbenheimer“, tedy dvě nesouvisející novinky – Barbie a Oppenheimer. Film o ikonické panence dokonce utržil celosvětově 337 milionů dolarů (v přepočtu přes sedm miliard korun) a ve Spojených státech se stal zatím nejúspěšnější premiérou roku.

Nákladné filmové návraty Indiana Jonese, Transformers nebo superhrdiny Flashe patřily letos v Americe k premiérám, od nichž se čekal kasovní úspěch. Jednoznačnými letními hity se ale nestaly. „Jsou to filmy, které po xté opakují už známé,“ hledá vysvětlení filmový publicista Tomáš Vyskočil.

Nápravu přinesla nesourodá dvojice: filmy o panence Barbie a „otci atomové bomby“ Robertu Oppenheimerovi. Očekávané snímky vstoupily do kin ve stejný den. Výrazný kontrast mezi nimi se stal předmětem humoru, čehož se některá kina rozhodla využít a divákům nabízela možnost zajít na dvojitou projekci.

Dobrý víkend pro kinaře

V prvních dnech promítání dvojice ovládla kinosály. V severoamerických biografech se stalo vůbec poprvé, že by dva nejnavštěvovanější filmy za úvodní víkend utržily každý přes osmdesát milionů dolarů. Barbie dokonce téměř dvakrát tolik.

Oběma filmům se dařilo i v Česku. Podle Unie filmových distributorů Barbie přilákala přes 103 tisíc diváků, Oppenheimer první víkend zajímal necelých devadesát tisíc lidí. „Po dlouhé době byl minulý víkend velmi uspokojivý, na počet diváků až veselý. Za letošní rok bychom takových víkendů moc nenašli,“ těší ředitele sítě multikin CineStar Jana Bradáče.

„V porovnání s dobou před pandemií z kin zmizela třetina lidí, kteří se zatím nevrátili a možná už ani nevrátí,“ podotýká Vyskočil. S úbytkem diváků se nepotýkají ale jen česká kina.

Hollywood navíc aktuálně trápí další starosti. Produkci filmových studií teď brzdí stávky scenáristů a herců. Problém, který dvě úspěšné letní premiéry nevyřeší. Ostatně premiérové uvedení jak Barbie, tak Oppenheimera herci i scenáristé ignorovali jako podporu stávky.