TÉMA

Barbie

Doporučujeme

Jeden Barbenheimer jaro nedělá. Kinaři řeší, jak udržet diváky

V Los Angeles se na konferenci a veletrhu CinemaCon sešli majitelé kin, aby zhodnotili minulý rok a prodiskutovali budoucnost. Bilancování vévodí nadšení z fenoménu Barbenheimer, tedy souboje loňských hitů Barbie a Oppenheimer o diváckou přízeň, který zvedl návštěvnost biografů. Jenže kinaři si uvědomují, že k přežití potřebují víc než dva trháky, byť přiměly diváky po celém světě utratit za vstupenky téměř dvě a půl miliardy dolarů.
10. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 07:27|

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Patriarchát versus Barbie? Nominace na Oscara řeší „Ken“, Hillary Clintonová i Whoopi Goldbergová

Největší divácký hit roku 2023, nejvýdělečnější trhák režírovaný ženou a fenomén, který obarvil kina narůžovo. Úspěšné tažení filmu Barbie přibrzdily až nominace na Oscara. Těch sice snímek získal osm, ale nezaznělo ani jméno titulní herecké představitelky Margot Robbieové, ani režisérky Grety Gerwigové. Kritické reakce se ptají, jestli opomenutí feministické fantazie nepotvrdilo fungování patriarchátu. Zklamání vyjádřil „Ken“ Ryan Gossling či politička Hillary Clintonová. Naopak herečka Whoopi Goldbergová podotkla, že všichni vyhrát prostě nemůžou.
25. 1. 2024|

Barbie a Oppenheimer nesoupeří jen spolu. Nominacím na Oscara chybí jasný favorit

Americká filmová akademie odtajnila výběr snímků, které mohou získat cenu Oscar za rok 2023. Jasný favorit tentokrát z nominací nevzešel, nicméně nejvíce jich posbíral Oppenheimer, v závěsu za ním pak Chudáčci. Nové držitele filmového ocenění svět pozná 10. března. Český zástupce v kategorii nejlepšího zahraničního titulu i letos chybí.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 17:03|

Pořízení podobizny jako Barbie si na webu vyzkoušelo mnoho lidí, dle expertů ale hrozí zneužití osobních dat

Armádní velitelství informačních a kybernetických sil varovalo před webem Bairbie.me, který pomocí umělé inteligence generuje fotografie osob ve stylu populární panenky. Podle expertů hrozí i zneužití osobních dat.
9. 8. 2023|

Japoncům „Barbenheimer“ vtipný nepřišel. Jejich země si připomíná výročí jaderného útoku

Hirošima si v neděli připomněla 140 tisíc obětí amerického jaderného útoku z 6. srpna 1945. Na pietním aktu k události, při níž v naprosté většině zemřeli civilisté, zazněly výzvy k jadernému odzbrojení. Kina v Japonsku zatím nepromítají americký film Oppenheimer, jenž se vrací k okolnostem vývoje této bomby. Japonská filiálka studia Warner Bros. také v nezvyklém veřejném prohlášení kritizovala svoji mateřskou společnost z podpory fenoménu „Barbenheimer“.
8. 8. 2023|

V Barbie Landu pijí z českých džbánů, „Ken“ Gosling ocenil Karla Zemana

Snímek Barbie je zatím nejúspěšnějším filmem letošního léta. V Česku novinku za první víkend zhlédlo téměř 120 tisíc diváků. V příběhu slavné panenky, která se z růžového světa dostane do toho reálného, se najdou i české stopy. O zdůraznění jedné z nich se postaral představitel Kena Ryan Gosling.
31. 7. 2023|

Barbenheimer zabral. Diváci se hrnuli jak na film o Barbie, tak snímek o „otci“ atomové bomby

Česká i americká kina hlásí úspěšný víkend. Diváky před filmová plátna přitáhl „Barbenheimer“, tedy dvě nesouvisející novinky – Barbie a Oppenheimer. Film o ikonické panence dokonce utržil celosvětově 337 milionů dolarů (v přepočtu přes sedm miliard korun) a ve Spojených státech se stal zatím nejúspěšnější premiérou roku.
24. 7. 2023|

Oslava i kritika nejslavnější panenky. Kina čekají od celovečerní Barbie hit

Už za několik dní do kin vstoupí jeden z nejočekávanějších a také nejrůžovějších snímků letošního roku – Barbie. Ikonická hračka se tak poprvé představí v hraném filmu, který cílí i na dospělé publikum. Tvůrci prý chtějí balancovat mezi oslavou a kritikou fenoménu spojeného s plastovou panenkou.
16. 7. 2023|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|