Pořízení podobizny jako Barbie si na webu vyzkoušelo mnoho lidí, dle expertů ale hrozí zneužití osobních dat

Události: Varování před webem (zdroj: ČT24)

Armádní velitelství informačních a kybernetických sil varovalo před webem Bairbie.me, který pomocí umělé inteligence generuje fotografie osob ve stylu populární panenky. Podle expertů hrozí i zneužití osobních dat.

Zjistit, jak by člověk vypadal jako Barbie nebo Ken, se zdá jednoduché. Na dotyčných stránkách stačí nahrát vlastní fotografii, zadat požadavky na barvu vlasů a pleti a fotografie přijde e-mailem. Může tu být ale háček.

„Tyto weby mohou zneužít data k vedení vlastních marketingových kampaní, data mohou přeprodat třetím stranám a v neposlední řadě kdokoliv pak může vytvořit falešnou identitu, kterou může použít proti vám,“ podotýká velitel informačních a kybernetických sil české armády Radek Haratek.

Zájem o takové fotografie vzrostl kvůli novému filmu od režisérky Grety Gerwigové

Nebezpečí pro uživatele

Podle expertů na kybernetickou bezpečnost lidé provozovatelům podobných webů často dobrovolně poskytují údaje o poloze nebo platební historii.

„Pokud to zkombinujete, ještě s tím, že nevíte, kde jsou ty údaje ukládány, za jakým účelem jsou zpracovány, tak to způsobuje nebezpečí pro uživatele,“ dodává také ředitel odboru regulace Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Adam Kučínský.

S pomocí umělé inteligence si fotografie nechaly vygenerovat miliony lidí po celém světě. O nebezpečí webu varovaly také úřady v Polsku a na Slovensku.

V roce 2019 odborníci upozorňovali i na ruskou aplikaci FaceApp, díky níž mohli uživatelé ve virtuálním světě omládnout nebo zestárnout. Varování pak nadále také platí pro sociální síť TikTok.