TikTok drží pozornost a sbírá citlivá data. Jeho algoritmus je označován jako „kokain sociálních sítí“

Seznam států, které zakazují používání aplikace TikTok na služebních zařízeních státních zaměstnanců, roste. Reagují tak na obavy ze zneužití velkého množství dat, které sociální síť původem z Číny o svých uživatelích sbírá. Nejde však o jedinou kontroverzi této platformy – americké úřady varují před jejím možným využitím v protizápadním tažení Číny a znepokojení vyvolávají i možné dopady na duševní zdraví mladých uživatelů.

Muž letící na koštěti v oblečení jako z Harryho Pottera je vůbec nejpopulárnějším videem na TikToku. Klip odhaluje trik, který za použití zrcadla vytváří iluzi, že se tento populární influencer vznáší ve vzduchu. Na sociální síti přesáhl 2,2 miliardy zhlédnutí.

TikTok je platforma, která svým uživatelům servíruje podobné krátké klipy v délce od několika sekund po minuty. Známá je pro videa tančících teenagerů, make-upových tutoriálů, vtipů, roztomilých zvířat nebo receptů a patří mezi nejpopulárnější sociální sítě na světě.

Celkem má platforma 1,53 miliardy uživatel, z níž více než miliarda používá TikTok alespoň jednou měsíčně. Znamená to tedy, že na tuto sociální síť pravidelně míří více než pětina lidí používajících internet. Denně lidé na TikToku zhlédnou miliardu videí.

V posledních měsících se ale platforma dostává na titulky novinových článků ne kvůli rostoucím číslům, ale kvůli kontroverzím s ní spojeným. Řada států totiž vydala určitou formou zákaz používání TikToku. Na služebních zařízení státních zaměstnanců se tak nesmí objevit ve více než polovině států USA, ve Velké Británii, Francii, Austrálii, Kanadě, na Novém Zélandu, Tchaj-wanu, v Indii, Dánsku, Norsku, Estonsku nebo Nizozemsku. Nařízení vydaly také instituce Evropská unie. 

Ani Česko nezůstalo stranou. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se přidal k dalším podobně zaměřeným zahraničním institucím, když vydal varování „před hrozbou v oblasti kybernetické bezpečnosti spočívající v instalaci a používání aplikace TikTok“ na zařízení, které mají přístup do neveřejných systémů.

Čínský původ

Příčinou celosvětového znepokojení je původ aplikace. Jejím provozovatelem je společnost ByteDance, která pochází z Číny, což podle českého úřadu „samo o sobě přináší rizika“. Peking totiž přijal zákony, které ukládají čínským společnostem povinnost spolupracovat se státem a sdílet s ním informace.

„TikTok je skrze mateřskou společnost ByteDance povinen poskytnout veškerá data čínským tajným a bezpečnostním službám, pokud si o to požádají,“ uvádí analytik se zaměřením na Čínu a spolupracovník Asociace pro mezinárodní otázky Michal Thim.

Množství sbíraných dat je podle něj „těžko ospravedlnitelné z hlediska správného fungování aplikace“. „Například mapuje zařízení, na kterém je instalován, pro další aktivní aplikace. Má trvalý přístup do kalendáře. Neustále vyžaduje přístup do kontaktů. Odesílá v pravidelných intervalech informace o lokalizaci uživatele. Sbírá unikátní informace, které umožňují cílení na konkrétní zařízení a jejich uživatele,“ vyjmenoval.

„Člověk má v telefonu spoustu soukromých informací, které se mohou zdát nezneužitelné, ale ve skutečnosti je zneužitelné téměř všechno. Obzvlášť, když se to vytrhne z kontextu – soukromé fotografie, zprávy či poznámky v telefonu,“ poukázal novinář serveru Hlídací pes Jan Žabka, který se TikTokem zabývá.

Kromě českých ministerstev nebo Senátu tak zákaz vydala i polostátní energetická firma ČEZ či Akademie věd. Správa železnic svůj účet na TikToku zrušila a pražský magistrát přehodnotil plány na jeho založení.

Thim upozornil, že v případě neuposlechnutí zákazu by mohla aplikace získat přístup k citlivým informacím z interních systémů. „V případě zaměstnanců státních institucí může dojít k cílenému kybernetickému útoku pomocí metod sociálního inženýrství. TikTok v takové případě není zneužit k útoku, ale informace, které sbírá, přesně identifikují zájmovou osobu,“ přiblížil.

„V kritické a bezpečnostní infrastruktuře dává smysl regulovat využívání všech sociálních sítí, které mají problém s masivním sběrem osobních dat,“ podotýká Žabka.

Varování NÚKIBu rezonuje i mezi soukromými společnostmi. „Toto nemůžeme ignorovat,“ okomentovala ředitelka Asociace komunikačních agentur Kateřina Hrubešová. Připomněla, že sociální sítě dnes firmy běžně používají ke komunikaci.

„Co si musíme uvědomit, je právě režim zpracování dat a kdo k nim má přístup. Vždy se musíme ptát: Cui bono? V čí prospěch?“ uvedla s tím, že například firmy prezentující se na sociálních sítích by si měly uvědomit, že k jejich datům má nejspíš přístup aparát Čínské lidové republiky.

„Řešením není nepracovat s on-line platformami, ale uvědomit si, ať už jako reklamní stratég a marketér, nebo běžný uživatel, co můžu publikovat a jaký režim práce s nimi mohu použít,“ domnívá se Hrubešová.

Vlastník TikToku tvrdí, že se chrání před případnými čínskými požadavky

Společnost TikTok se proti opatřením přijímaným státy napříč planetou ohradila. Tvrdí, že nikdy údaje čínské vládě neposkytla, a pokud by o to byla požádána, odmítla by.

Podle Žabky neexistují důkazy o tom, že by čínský stát skutečně data západních uživatelů vyžadoval a nějak s nimi pracoval. „Existuje spíše hypotetická možnost, že to tamní vládní garnitura může udělat. Čínské zákony jsou nastavené tak, ať má komunistická strana co nejméně třecích ploch při snaze získat informace o čemkoli, co proudí čínskými firmami, takže i společností ByteDance,“ popsal Žabka.

TikTok ve svých vyjádřeních upozorňuje, že firma ByteDance je registrována na Kajmanských ostrovech, což ji podle svých slov chrání před případnými čínskými požadavky o spolupráci. ByteDance je vlastněna jejími čínskými zakladateli z dvaceti procent. Dalších dvacet procent vlastní její zaměstnanci a zbývajících šedesát procent patří globálním investorům.

Sídlo společnosti ByteDance v Pekingu
Zdroj: ČTK/AP/Koki Kataoka

Společnost prý také připravuje projekty na ochranu dat v Evropě i Spojených státech. Většinu dat pocházejících z těchto regionů chce přenést na servery mimo Čínu. Cílem je vybudovat zeď mezi americkou a evropskou dceřinou společností a jejími čínskými vlastníky.

Hlavní evropský lobbista společnosti TikTok Theo Bertram však v březnu přiznal, že zcela zabránit tomu, aby evropská data putovala do Číny, by bylo „prakticky nesmírně obtížné“.

Americký kongresový výbor v březnu zpovídal ředitele TikToku. Shou Zi Chew řekl, že „bere obavy z ohrožení národní bezpečnosti vážně“ a není „vlastněn ani ovládán“ čínskou vládou. Upozornil také, že „tři z pěti členů jeho správní rady jsou z Ameriky“.

Americký úřad varoval, že TikTok může být součástí čínského boje proti Západu

Sběr dat a jejich možné využití ke špionáži je ale jen jednou z kontroverzí, která se s TikTokem pojí. Před několika týdny ředitel americké Národní bezpečnostní agentury Paul Nakasone varoval, že čínská kontrola algoritmu TikToku by mohla vládě umožnit provádět vlivové operace mezi západní populací.

Podle serveru Politico jde o nejzávažnější obvinění platformy. Dle tohoto tvrzení je TikTok součástí čínského civilizačního boje proti Západu, jeho úlohou je šířit dezinformace a otupující obsah mezi mladými lidmi na Západě, rozdělovat je a rozsévat mezi nimi apatii.

Právě vysoká oblíbenost aplikace mezi mladými a dospívajícími je v tomto ohledu klíčová. Generace Z, která označuje narozené od poloviny devadesátých let do roku 2010, bývá pro popularitu sociální sítě označována také jako tiktoková generace. Podle deníku The Guardian průzkumy uvádějí, že účet má na platformě většina amerických teenagerů, přičemž 67 procent jich aplikaci někdy použilo a 16 procent ji používá téměř neustále.

TikTok podle dokumentů uniklých v roce 2021 vyhodnocuje aktivitu uživatelů jinak než ostatní sociální sítě. Před interakcemi, jako jsou kliknutí, upřednostňuje dobu strávenou na samotné síti. Aplikace se proto řídí algoritmem, který bývá označován jako „kokain sociálních médií“.

Uživateli ukazuje obsah, u kterého vydrží co nejdéle. Zároveň se liší i od dalších sociálních sítí tím, že většina zobrazovaného obsahu pochází od lidí, které uživatel mimo internet nezná. Facebook se přitom například zaměřuje naopak spíš na obsah od rodiny či přátel.

Během pandemie zájem o TikTok mezi mladými lidmi vystřelil

Odborníci přiznávají, že efekty častého užívání této platformy jsou stále málo známé, a vyvolávají tak obavy o dopady na duševní zdraví. „Je zahanbující, že o TikToku a jeho účincích víme tak málo,“ řekl pro The Guardian výzkumník berlínského Institutu Maxe Plancka Philipp Lorenz-Spreen. „Výzkum často zaostává za pokrokem odvětví a toto je příklad, kdy se to může stát velkým problémem.“

Mezi mladými lidmi si získala aplikace na oblíbenosti zejména v době pandemie covidu-19, její užívání během lockdownů a různých omezení prudce vzrostlo. Zatímco před pandemií uživatelé na síti měsíčně strávili průměrně sedmnáct hodin, v roce 2023 je to průměrně šestadvacet hodin za měsíc.

V době nejistoty hledali uživatelé na TikToku jistotu, uvedl výzkumník v oblasti duševního zdraví a sociálních médií Yim Register. „Zdá se, že duch platformy TikTok spočívá ve velmi hlasitém zveřejňování příspěvků o velmi intimních a intenzivních věcech,“ podotýká Register. „A lidé jsou povzbuzováni k tomu, aby byli zranitelní.“

Na TikTok se dostanou i děti mladší třinácti let

To vyvolává otazníky při používání platformy zejména u dětí. Podmínkou pro založení účtu má být věkový limit třinácti let, který však často bývá obcházen. Děti jsou pak na síti nezřídka vystavovány škodlivému obsahu. Britské Centrum pro potlačování digitálních hrozeb loni vypracovalo zprávu, podle které algoritmus TikToku zobrazoval škodlivý obsah už několik minut po registraci.

„Je to obsah o sebepoškozování, nesmyslný obsah o lécích na duševní zdraví,“ přiblížil pracovník centra Imran Ahmed pro The Guardian. „Jsou zaplavováni obsahem, který jim poskytuje extrémně zkreslený pohled na sebe sama, své tělo, své duševní zdraví a na to, jak se porovnávají s ostatními lidmi,“ dodal.

Jako příklad uvedl, že změna jména uživatele ze „Sarah“ na „Sarah hubne“ vedl k tomu, že algoritmus ukazoval dvanáctkrát více škodlivých příspěvků. „Algoritmus rozpozná zranitelnost a místo toho, aby ji vnímal jako něco, na co by si měl dávat pozor, vnímá ji jako potenciální bod závislosti. Pomáhá maximalizovat čas strávený na platformě pro dané dítě tím, že mu servíruje obsah, který by mohl iniciovat některé z již existujících problémů,“ nastínil.

Ahmed však podotkl, že i ostatní sociální sítě regulují škodlivý obsah jen velmi málo. Podle něj se „předhánějí ve vymýšlení účinnějších způsobů“ jak udržet pozornost zranitelných uživatelů, i když to znamená, že je vystavují riziku.

V porovnání s dalšími sociálními sítěmi jde TikTok dál ve sběru dat, tvrdí Thim

Bezpečnostní analytik Thim pak upozornil, že i další sociální sítě jako Facebook či Instagram mají tendenci sbírat informace, které nejsou nutné pouze pro správné fungovaní aplikace. „Sází na to, že uživatel aplikaci instaluje a odsouhlasí všechna povolení, aniž by je kontroloval. Sběr dat je pak motivován komerčními důvody, kdy jsou prodávaná třetím stranám pro účely cíleného marketingu,“ uvedl.

Aplikace firmy ByteDance se podle něj ale odlišuje. „TikTok jde daleko nad rámec sběru dat pro marketingové účely,“ zdůraznil. 

Žabka vyzval k opatrnosti i při používání dalších sociálních sítí. „Opatrnost vůči rizikům spojeným s čínským vlastnictvím TikToku je na místě. Ale neměl by se z toho stát hlavní strašák, který z ostatních sítí v očích veřejnosti udělá bezproblémové platformy, přestože mají stejné škraloupy jako TikTok, jen mají jiné vlastnictví,“ uvedl.

Připomněl, že například kauza whistleblowera Edwarda Snowdena před deseti lety ukázala, že Amerika špehuje i obyvatelstvo svých spojenců. To, že některá aplikace pochází z partnerských zemí České republiky, podle něj ještě neznamená, že je bezproblémová. „Spojenectví neznamená, že bychom měli přestat být obezřetní,“ domnívá se Žabka.

Navíc i západní platformy podle něj sbírají data, která mají potenciál poškodit jejich uživatele. V některých státech USA, které zakázaly potrat, například může být problematické používání aplikací na sledování menstruačního cyklu. „Ze dne na den se staly rizikem, které může pomoct odhalit, že člověk prošel ‚nelegální‘ interrupcí,“ uvedl.

Stejně tak v Maďarsku donedávna mohli LGBTQ+ lidé otevřeně komunikovat o svých potřebách či právech, zatímco dnes je vyjadřování podobných postojů v zemi považováno za propagandu. „Běžné využívání sociálních sítí může být pro tyto lidi rizikové,“ vysvětlil.

„Proto je dobré vědět, co na síti sdílím, jaká data ji zpřístupňuji a jak s tím pracovat, abych dat poskytoval co nejméně,“ radí Žabka při používání jakékoliv platformy. „Režimy se mění, politika se mění a při využívání digitálních technologií, kdy se vše ukládá na dobu neurčitou na datové servery, je dobré sítě využívat uvážlivě. Ať už jejich vlastnictví je odkudkoliv,“ zakončil.

ByteDance nyní nabízí novou platformu Lemon8, která je založená na stejném algoritmu jako TikTok. Společnost tak zřejmě nabízí tuto lifestylovou aplikaci jako možnou alternativu v případě, že bude TikTok čelit dalším zákazům. Jen ve Spojených státech se Lemon8 stala druhou nejvíce stahovanou aplikací za posledních třicet dní.