TÉMA

Robert Oppenheimer

Japoncům „Barbenheimer“ vtipný nepřišel. Jejich země si připomíná výročí jaderného útoku

Hirošima si v neděli připomněla 140 tisíc obětí amerického jaderného útoku z 6. srpna 1945. Na pietním aktu k události, při níž v naprosté většině zemřeli civilisté, zazněly výzvy k jadernému odzbrojení. Kina v Japonsku zatím nepromítají americký film Oppenheimer, jenž se vrací k okolnostem vývoje této bomby. Japonská filiálka studia Warner Bros. také v nezvyklém veřejném prohlášení kritizovala svoji mateřskou společnost z podpory fenoménu „Barbenheimer“.
8. 8. 2023|

Typický vědec s hlavou v oblacích, říká historik o Oppenheimerovi, jehož příběh teď přibližují kina

Tříhodinový životopisný thriller Oppenheimer oceňovaného režiséra Christophera Nolana přitáhl pozornost k osobě jaderného vědce Roberta Oppenheimera a vývoji prvních jaderných zbraní. Navzdory těžkému tématu dokázal film v kinech uspět nad očekávání studia.
26. 7. 2023|

Barbenheimer zabral. Diváci se hrnuli jak na film o Barbie, tak snímek o „otci“ atomové bomby

Česká i americká kina hlásí úspěšný víkend. Diváky před filmová plátna přitáhl „Barbenheimer“, tedy dvě nesouvisející novinky – Barbie a Oppenheimer. Film o ikonické panence dokonce utržil celosvětově 337 milionů dolarů (v přepočtu přes sedm miliard korun) a ve Spojených státech se stal zatím nejúspěšnější premiérou roku.
24. 7. 2023|