Arcidiecézní muzeum v Olomouci po rekonstrukci zpřístupní další historické prostory i moderní expozici

Arcidiecézní muzeum v Olomouci otevře po rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Po dvouleté rekonstrukci se v pondělí 24. dubna otevře veřejnosti Arcidiecézní muzeum včetně románského paláce biskupa Zdíka. Poprvé v novodobé historii budou zpřístupněna všechna čtyři ramena gotické křížové chodby se středověkými nástěnnými malbami, návštěvníci si navíc budou moci díky nově vybudované lávce projít celý ochoz paláce. V podkroví najdou novou expozici zaměřenou na kulturně-historický vývoj svatováclavského návrší od pravěku do současnosti.

Rozsáhlá rekonstrukce začala v polovině roku 2019, náklady včetně stavebních úprav vyšly dohromady na devadesát milionů korun. Podle ředitele muzea Ondřeje Zatloukala je významným momentem znovuotevření zpřístupnění paláce biskupa Jindřicha Zdíka. „O tom dlouhodobě snily generace architektů, uměleckých historiků, památkářů a archeologů, a to zhruba od poloviny devatenáctého století,“ podotkl Zatloukal.

Nové vybavení a rekonstrukce svatostánku

Více než 35 milionů korun z evropských dotací stály vybavení Arcidiecézního muzea a návštěvnická infrastruktura, jejíž vylepšování má pokračovat i v příštím roce. Konkrétně šly peníze do vybavení nové stálé expozice v podkroví, bezpečnostního kamerového systému, osvětlení či zabezpečení klimatizace pro nejchoulostivější části muzea.

Dalších 55 milionů korun stály stavební změny, jež zahrnují i půdní vestavbu kapitulního děkanství. Za projektem stojí vlastník objektu, tedy Metropolitní kapitula u svatého Václava.

„Projekt se vztahuje i k samotné katedrále, zahrnuje kompletně zrekonstruovaný svatostánek v kapli svatého Stanislava, kompletně jsme zrekonstruovali také dvě biskupské berly a v současné době probíhá rekonstruování plastik křížové chodby. Díky projektu se nám podařilo i zmodernizovat prostory depozitáře metropolitní kapituly v sakristii,“ vyjmenovala manažerka projektu ITI Olomoucké aglomerace Dominika Doláková.

Arcidiecézní muzeum Olomouc po rekonstrukci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Herní vizualizace či faksimile rukopisu ukradeného Švédy

Nová expozice s názvem „Zde se nacházíte“ shrne historii svatováclavského návrší od pravěku do současnosti. „Některé exponáty jsou až šest tisíc let staré,“ upozornil vedoucí Arcidiecézního muzea Miroslav Kindl.

Historii ukazuje muzeum za pomoci moderních technologií, například virtuálně herní vizualizace přiblíží prostor svatováclavského návrší v období pravěku, středověku a novověku. Expozici doplní komiks z dílny Martina Šinkovského a Petra Nováka aka Ticho 762. Vypráví o chlapci, který se shodou okolností stane cestovatelem časem, zažije tak na vlastní kůži proměny svatováclavského návrší.

K nejzajímavějším exponátům patří faksimile takzvaného Olomouckého kolektáře z první poloviny dvanáctého století. Ilustrovaný rukopis zahrnuje na 161 listech pergamenu kolekci liturgických textů potřebných k denním modlitbám.

„Je to jeden z nejvýznamnějších rukopisů, který vznikl ve skriptoriu biskupa Jindřicha Zdíka, to znamená, že vznikl přímo zde v Olomoucí, s největší pravděpodobností na svatováclavském návrší,“ uvedl Kindl. Kodex se stal kořistí švédské armády během třicetileté války, a originál je tak dodnes uložen v Královské knihovně ve Stockholmu.

Nová stálá expozice
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Mandaly ve větru

První krátkodobá výstava se věnuje duchovnímu umění tibetského buddhismu. Pod názvem Mandaly ve větru si návštěvnici budou moci prohlédnout na sto padesát předmětů, především malby, drobné obrázky a plastiky.

„Jsem velmi rád, že můžeme znovuotevření Arcidiecézního muzea zahajovat právě touto výstavou, neboť naplňuje jednu z výstavních linií, na kterých jsme se domluvili s arcibiskupstvím. A to, že prostory Arcidiecézního muzea budou představovat také věci z mimoevropských duchovních kultur. V minulosti jsme takto podnikli již dvě sondy, kdy jsme se věnovali japonskému duchovnímu umění a kultuře judaismu,“ uvedl ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

Muzeum očekává, že pondělní otevření doprovodí velký zájem návštěvníků. Počítá proto s otevírací dobou prodlouženou až do půl deváté večer.

  • Muzeum bylo založeno v roce 1998 ve spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím jako první muzeum v České republice orientované na duchovní kulturu.
  • Zpřístupněno veřejnosti bylo poprvé 1. června 2006.
  • Od roku 2015 je muzeum držitelem titulu Evropské dědictví, který získalo jako první v Česku.