Architektura všem. Architektem roku 2016 je Marcela Steinbachová

Vedle výborné vlastní tvorby se věnuje také vzdělávání odborné i laické veřejnosti, oceňuje porota na Marcele Steinbachové, které udělila titul Architekt roku 2016. Letošní laureátka stojí mimo jiné za Dnem architektury.

Steinbachová studovala architekturu na VŠUP a také na AVU u Emila Přikryla. Za diplomní projekt na Akademii výtvarných umění obdržela Hlávkovu cenu a na této škole působí od roku 2007 jako odborná asistentka.

Studium rozšířila ještě na Institut základů vzdělanosti na FIlozofické fakultě Univerzity Karlovy a zkušenosti sbírala i na zahraničních stážích.

Rozhovor s Marcelou Steinbachovou (zdroj: ČT24)

Spoluzakládala spolek Kruh, který pořádá přednášky, diskuse, workshopy a další akce spojené s architekturou, mimo jiné Den architektury. Steinbachová je také dramaturgyní festivalu Film a architektura a v minulém roce realizovala v českobudějovickém Domě umění výstavu Pokoje, kde se pokusila architekturu přiblížit dětem.

Připomeňte si všechny nominace na Architekta roku 2016:

Cena Architekt roku je určena těm, kteří se v uplynulých pěti letech inovativním přístupem zasloužili o architekturu v Česku, ať už tvůrčími, nebo organizačními činy. Uděluje se na stavebním veletrhu For Arch.  

Vyhlášena byla zároveň i cena Architekt obcí, ve které se hledala nejlepší spolupráce architekta pro dané místo. Vítězkou se stala městská architektka Litomyšle Zdeňka Vydrová. Pro město pracuje již pětadvacet let, udává jeho směr a daří se jí prosazovat moderní architekturu.