Američtí spisovatelé žalují OpenAI i Metu. Vadí jim, že se umělá inteligence učí na jejich dílech

Několik amerických spisovatelů včetně držitele Pulitzerovy ceny Michaela Chabona žaluje společnost Meta Platforms. Podle literátů Meta porušila jejich autorská práva, když jejich díla použila pro zlepšování svého systému umělé inteligence (AI). Spisovatelé minulý týden žalovali i společnost OpenAI, která stojí za chatovacím programem ChatGPT.

V případě společnosti Meta se žaloba týká modelu AI nazvaného LIama. První verzi systému dala Meta Platforms k dispozici letos v únoru a tehdy zveřejnila i soubor dat, které používala pro trénink svého modelu strojového učení. V případě novější verze Llama 2 už tento soubor dat nezveřejnila.

Žalující autoři uvedli, že data, na nichž se AI učila správně reagovat na zadané úkoly, obsahovala pirátské verze jejich děl. Mluvčí společnosti Meta se k žalobě odmítl vyjádřit a bližší informace neposkytl ani právní zástupce žalující strany.

Vydání modelu Llama 2 bylo považováno za potenciální převratný krok na nově vznikajícím trhu generativního softwaru umělé inteligence. Mohl by narušit dominanci dosavadních velkých hráčů, jako jsou OpenAI a Google.

Stejní spisovatelé podobnou žalobu směřovali proti tvůrcům ChatuGPT společnosti OpenAI. Firma si je podle nich vědoma, že knihy a divadelní hry jsou pro trénování AI obzvláště cenné, protože jsou „nejlepšími příklady obsáhlého a kvalitního psaného textu“.

Na postup vývojářů si stěžují dramatik David Henry Hwang a spisovatelé Matthew Klam, Rachel Louise Snyderová a Ayelet Waldmanová. Tuzemským čtenářům bude zřejmě nejznámější Michael Chabon, jehož knihy vycházejí i v českém překladu. Včetně Úžasných dobrodružství Kavaliera a Claye, za něž Chabon získal Pulitzerovu cenu. Jeden z titulních hrdinů příběhu uprchl z protektorátní Prahy před Hitlerem.

Společnosti Meta a OpenAI čelí i dalším podobným žalobám. Kvůli porušování autorských práv se v červenci ozvala jiná skupina autorů, mezi nimi komička Sarah Silvermanová. A podobné případy v souvislosti s umělou inteligencí budou zřejmě přibývat.