Země vyvážející ropu sníží cíl těžby. Cena suroviny roste

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem v říjnu sníží cíl těžby ropy o sto tisíc barelů denně. OPEC o tom v pondělí informoval v tiskové zprávě, a potvrdil tak informace zdrojů agentury Reuters. Ceny ropy se na trhu výrazně zvyšují, severomořský Brent se odpoledne pohyboval pod 97 dolary za barel. Oproti pátku byl draží o více než tři procenta.

Skupina se rozhodla snížit těžbu, aby podpořila ceny ropy, které v poslední době klesly kvůli obavám ze zpomalení růstu ekonomiky. OPEC je také připraven svolat schůzku před plánovaným zasedáním ministrů energetiky zemí OPEC+, pokud si to situace na trhu vyžádá. Další zasedání se uskuteční 5. října.

Ropa Brent se v červnu prodávala za více než 120 dolarů za barel, kvůli obavám z recese částečně způsobené dopady války na Ukrajině ale minulý týden klesla k 90 dolarům.

Skupina OPEC+ na začátku srpna uvedla, že v září zvýší cílovou úroveň těžby jen o sto tisíc barelů denně, což odpovídá zhruba desetině procenta globální spotřeby. Skupina zároveň varovala, že kvůli nedostatečným investicím do těžby v minulých letech bude od příštího roku problém rostoucí poptávku plně uspokojovat.

Agentura Reuters minulý týden s odkazem na údaje z odvětví uvedla, že těžba v rámci OPEC v srpnu vzrostla o 2,4 procenta na 29,58 milionu barelů denně. To představuje nejvyšší úroveň od dubna 2020.