Výroba oceli loni v Česku klesla o osm procent. Letos sektor tvrdě zasáhla pandemie, tvrdí oceláři

Výroba surové oceli v Česku loni meziročně klesla o osm procent na 4,6 milionu tun, například u ocelových trubek byl propad ještě větší, a to o 16 procent. Za prvních pět měsíců letošního roku se podle předběžných dat výroba surové oceli v Česku propadla o dalších šest procent a dosáhla 1,9 milionu tun. Odvětví významně zasáhly dopady koronavirové krize, sdělila Ocelářská unie hájící zájmy výrobců.

Oceláři uvedli, že po výrazných ztrátách, které utrpěly evropské i české hutě v roce 2019, začal letošní rok nadějně díky mírnému zvýšení poptávky v prvních dvou měsících. V březnu ale ocelářský sektor tvrdě zasáhla pandemie koronaviru, kdy poptávka v EU postupně spadla o polovinu.

Podniky včetně tuzemské Liberty Ostrava proto omezily výrobu a až 40 procent zaměstnanců v ocelářství bylo propuštěno nebo pracuje na zkrácený úvazek, podotkla Ocelářská unie.

Uvedla, že ceny oceli v Evropské unii jsou momentálně v řadě produktových kategorií pod hranicí výrobních nákladů evropských hutí. Navíc během května začala díky oživení produkce v Číně stoupat cena železné rudy, která v červnu přesáhla sto dolarů za tunu, což je o pětinu víc než počátkem května.

„Evropský ocelářský průmysl fatálně zasáhla kombinace kolapsu poptávky v odběratelských odvětvích a propadu cen oceli a drahých vstupů. Bohužel oživení nelze čekat dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku, a i to je hodně optimistické,“ řekl ředitel Ocelářské unie Daniel Urban.

V červnu očekávají oceláři ještě horší výsledky

Nejcitelnější pokles výroby oceli v Česku letos podle unie zatím nastal v dubnu a květnu, kdy meziročně klesla o 11, respektive devět procent. Červnové výsledky budou ale ještě horší, a to jak v Česku, tak v Evropě, odhadují oceláři. Unie uvedla, že základním problémem globálního trhu s ocelí zůstává nadbytečná kapacita –⁠ řada zemí restartovala výrobu díky státní pomoci a nezanedbatelnou část vyrábí na sklad.

„Evropský trh zůstává nejotevřenějším na světě a objemy bezcelních kvót absolutně nereflektují tržní situaci,“ uvedl Urban. „Kvůli krátkozrakému přístupu Evropské komise k revizi ochranných opatření jsme promeškali příležitost hodit topícímu se evropskému ocelářství záchranný kruh. Vážně to ohrožuje strategické průmyslové odvětví, které v EU představuje 2,6 milionu přímých a nepřímých pracovních míst,“ uvedl předseda představenstva ostravské společnosti Vítkovice Steel Dimitrij Ščuka.

Do Česka se podle Ocelářské unie loni dovezlo sedm milionů tun výrobků z oceli, přičemž dovoz ze zemí mimo EU po několika letech zaznamenal pokles. Hodnota oceli vyvezené z Česka loni dosáhla 96,2 miliardy korun, klíčovým trhem i nadále zůstávají členské země EU, kam mířilo 90 procent exportu.

Světová produkce surové oceli dosáhla loni 1,87 miliardy tun, proti roku 2018 jde o nárůst o 3,4 procenta. Pozici zdaleka největšího světového producenta oceli potvrdila Čína, která vyrobila 996 milionů tun, což je o 8,3 procenta více než rok předtím a zároveň přes polovinu globální produkce. Loňská výroba v Evropské unii proti tomu klesla na 158 milionů tun surové oceli, což je o pět procent méně než předloni.

Ocelářská unie je sdružení, které hájí zájmy českých a slovenských výrobců a zpracovatelů oceli. Mezi největší členy patří Liberty Ostrava, Třinecké železárny a Vítkovice Steel, členem jsou ale i vzdělávací a výzkumné instituce.