V Pilsen Steel podepisují pracovníci dohody o ukončení poměru. Možný kupec firmy by si nechal asi 50 lidí

Většina z 475 propouštěných pracovníků Pilsen Steel v pondělí podepisovala dohodu o ukončení poměru. Ráno přišlo téměř dvě stě lidí a chodí další. Úřad práce pro ně zřídil ve dnech 20. a 22. ledna ve firmě mobilní kancelář se sedmi úřednicemi. Vezme je do evidence a přijme žádosti o vyplacení odstupného.

Plzeňské hutě a kovárny, které jsou od loňského června v konkurzu a přes rok nevyrábějí, má opustit 475 lidí a ve firmě jich má zůstat necelých 50. Naposledy dostali část mzdy za srpen. Většinou podepisují dohody, potvrdila pracovnice personálního oddělení podniku, který dluží věřitelům miliardy korun.

Lidé musí nejprve vrátit pracovní pomůcky do výdejny, dále musí mít potvrzení ze mzdového oddělení. Po podpisu dohody o ukončení pracovního poměru je vezme úřad práce do evidence nezaměstnaných. Díky tomu by mohli asi do 20 dnů obdržet od úřadu práce 65 procent tříměsíčního odstupného. Museli ale přerušit brigády a hned poté, co obdrží rozhodnutí o kompenzaci, se mohou nechat zaměstnat u jiné firmy.

„Peníze potřebujeme, proto jdeme na dohodu,“ řekl jeden zaměstnanec. Podle něj se všechny úřednice snaží lidem už od 06:00 všemožně pomáhat, ale organizace mohla být výrazně lepší. Část lidí byla pozvaná na konkrétní hodinu, hodně jich přišlo už hned ráno v 7:00. „Chci to mít za sebou, abych odtud co nejrychleji vypadl,“ řekl další dělník.

Někteří si asi počkají na výpověď, podle odborů ale přijdou o kompenzaci odstupného

Podle ředitele plzeňského úřadu práce Zdeňka Novotného přijde hlavní vlna propouštěných v pondělí. Pracovnice úřadu, které mají být v podniku do 13 hodin, jsou jim připravené pomáhat třeba až do večera. „Ve středu tu budeme od 13 minimálně do 18 hodin,“ uvedl s tím, že na dalších termínech bude záležet. Podle Novotného přistupuje většina lidí na dohodu, ale někteří si počkají na výpovědi, což jim ale podle odborů znemožní získat kompenzaci odstupného.

Německá skupina Maxe Aichera, potenciální kupec firmy, si chce nechat jen 50 lidí. Kupní smlouva s ní by měla být uzavřená v nejbližších dnech, poté ji ještě musí schválit soud. Za mzdy, které firma lidem dluží od září, už nemůže úřad práce vyplatit nic, protože už pracovníky uspokojil loni na jaře.

„Budou je muset chtít po insolvenčním správci v rámci konkurzního řízení. Ale ve firmě nic není,“ uvedl vedoucí regionálního pracoviště OS KOVO Ivo Kužel. Zatím není zveřejněné, za kolik Max Aicher firmu koupí. „Ale ty peníze stejně nebudou stačit, pohledávky věřitelů za firmou jsou šílené,“ uvedl Kužel. Z výtěžku konkurzního řízení podle jeho odhadů zbudou jednotky procent dlužných výplat, ale až po ukončení konkurzu.