Soud v Plzni začal projednávat konkurz hutí Pilsen Steel

Krajský soud v Plzni rozhoduje o dalším osudu hutí a kováren Pilsen Steel (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Plzni začal projednávat konkurz plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, který prohlásila soudkyně Jiřina Novotná v pátek. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 92 věřitelů, kterým podnik údajně dluží skoro devět a půl miliardy korun. Insolvenční správce ale v minulých dnech pohledávky tří největších bankovních věřitelů popřel.

V soudní síni sedí asi padesátka z šesti set zaměstnanců firmy, jež od ledna nevyrábí a jejíž ruští majitelé na ni v lednu sami podali návrh na insolvenci kvůli nedostatku peněz a předlužení. Zaměstnanci chtějí dlužné mzdy a kupce, který by obnovil výrobu.

Prvním výsledkem přezkumného jednání je soupis popřených pohledávek, které dosáhly zhruba 7,8 miliardy korun, tedy téměř 83 procent celkového objemu. Neúspěšní věřitelé mohou do 30 dnů podat žalobu na určení pravosti a výši své pohledávky. „Považuji to za bezprecedentní, nestandardní a nevídaný krok. Jde o účelový zásah do ústavních a vlastnických principů,“ řekl Petr Kališ, právník ruské Vněšekonombanky, jednoho ze tří hlavních přihlášených, ale popřených věřitelů.

Nekomentoval, zda banka podá žalobu k soudu, ale řekl, že využije právní prostředky, které český právní řád umožňuje. Obává se však toho, co se stane s podnikem do doby rozhodnutí soudu. Podle Kališe ruské banky Vněšekonombanka, VEB kapital a Mezinárodní investiční banka financovaly firmu od roku 2012 a měly zájem zachovat její provoz. „Možná i za hranicí ekonomického smyslu,“ uvedl.

Po přiznání hlasovacích práv soudem věřitelé zvolí věřitelský výbor, který bude hájit jejich zájmy v insolvenčním řízení. Dále bude potvrzen, nebo odvolán insolvenční správce Jaroslav Brož jmenovaný v březnu.

Právník odborového svazu KOVO Vladimír Štich byl s vyloučení tří největších bankovních věřitelů spokojen. „Pokud by měli hlasovací práva, taky by v (insolvenčním) řízení válcovali všechno. Průběh konkurzu bude bez nich regulérnější,“ uvedl. 

Podle něj v úterý poslal insolvenční správce soudu dopis, kde zdůvodnil veškeré vazby hlavních věřitelů včetně propojení právnických kanceláří. „To byla bomba a odvaha, že to tam dal,“ uvedl Štich. Na adresu hlavních věřitelů pak dodal: „Já tomu říkám loupež století za bílého dne.“ 

V případě popřených pohledávek se jedná o pohledávky věřitelů z koncernu dlužníka, tedy osob ovládajících dlužníka a osob, které jsou ekonomicky úzce spjaty s dlužníkem. Dlužník zřídil ve prospěch těchto osob výhodnější postavení jejich pohledávek, a to v době, kdy tito věřitelé museli vědět o ekonomickém úpadku dlužníka. Tito tedy byli zvýhodněni na úkor jiných věřitelů, kteří obchodovali s dlužníkem v dobré víře, že je ekonomicky zdravý.
Jaroslav Brož
insolvenční správce

Mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová České televizi potvrdila, že k soudu podnět na odvolání správce dorazil, a to ze strany majoritního věřitele, Mezinárodní investiční banky. „Tento věřitel odůvodnil svůj podnět tím, že insolvenční správce popřel drtivou většinu přihlášených pohledávek, ať už zcela nebo zčásti, což pak může mít na schůzi věřitelů takový důsledek, že budou moci hlasovat věřitelé disponující ani ne s jedním procentem přihlášených pohledávek,“ uvedla Jíchová. 

Podle předsedkyně podnikových odborů Ivanky Smolkové by po vyloučení tří věřitelů hlasovali jen menší věřitelé, kteří se vinou těch velkých dostali do problémů. „Průšvihem je, že zaměstnanci jsou v tom jako rukojmí a nemají už teď nárok na nic,“ uved Štich. Podle Smolkové zůstává zatím ve firmě 580 lidí, okamžité zrušení pracovního poměru využilo zatím několik lidí. Podle informací plzeňského úřadu práce, se sedmnáct lidí ještě o dlužné mzdy nepřihlásilo, termín mají do osmého července.

Úřad práce již zaměstnancům vyplatil mzdy, které vyplatit mohl, což byla ta část mezd za březen a celá mzda za duben. „Další mzdy již vyplatit nemůžeme. Vezmeme je do evidence, zkusíme poradenství, rekvalifikace a umístění do zaměstnání. V tuto chvíli máme poměrně dost volných míst. A samozřejmě lidé dostanou podporu,“ říká ředitel krajské pobočky Úřadu práce ČR Zdeněk Novotný. 

Insolvenční správce zveřejnil 11. června v insolvenčním rejstříku zprávu o hospodářské situaci dlužníka, v níž uvádí, že se problémy podniku po reorganizaci v letech 2012 až 2014 ještě prohloubily. Kumulovaná ztráta za roky 2014 až 2018 přesáhla 4,5 miliardy korun, jen za loňský rok 2,3 miliardy korun. Míra zadlužení vzrostla z 200 procent na více než 1400 procent – cizí zdroje tak představují čtrnáctinásobek aktiv firmy.

Při minulé reorganizaci Pilsen Steel, která skončila v roce 2014, přesahovaly dluhy hutí pět miliard. „Věřitelé se tehdy domohli pouze necelého jednoho procenta svých pohledávek,“ dodal Štich.