USA zavedou od září clo 10 procent na čínské zboží. Trump však stále věří v dobré vztahy s Pekingem

Spojené státy od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů korun). Oznámil to ve čtvrtek prezident Donald Trump. Obchodní rozhovory s Čínou podle něj budou pokračovat.

Washington začal kvůli obchodním sporům s Pekingem cla zavádět už loni, na což Čína odpověděla vlastními cly.

Trump a čínský prezident Si Ťin-pching se v červnu na napjatě sledované schůzce na okraj summitu zemí G20 domluvili na pokračování jednání o vzájemné obchodní dohodě, která má vyřešit celní válku. Ve středu pak skončily dvoudenní rozhovory obchodních představitelů USA a Číny v Šanghaji. Další kolo jednání by se mělo konat začátkem září ve Washingtonu.

Americký prezident nyní sérií tweetů vyjádřil nespokojenost s postupem Číny (zejména v oblasti nákupu amerických zemědělských produktů), který podle něho neodpovídal domluvě.

„Obchodní rozhovory pokračují, Spojené státy (ale) během nich začnou od 1. září uplatňovat menší dodatečné clo ve výši deseti procent na zbývající zboží a produkty v hodnotě 300 miliard dolarů, které do naší země přichází z Číny. To nezahrnuje zboží za 250 miliard dolarů, na které se už vztahuje clo 25 procent,“ napsal mj. Trump na Twitteru.

Své úvahy nicméně zakončil vyjádřením naděje, že budoucnost mezi oběma státy bude velmi dobrá. 

Minulý týden přitom Trump uvedl, že Čína možná nechce uzavřít obchodní dohodu se Spojenými státy před americkými prezidentskými volbami v listopadu 2020. „Myslím, že Čína pravděpodobně řekne: Počkejme,“ prohlásil Trump minulý pátek, kdy se k víc než rok trvající obchodní válce vyjádřil poprvé od jednání na summitu G20 v Ósace.