Sociální demokraté chtějí při jednáních o rozpočtu ještě probrat růst platů ve státní sféře

O čtyři miliardy korun zvýšilo ministerstvo financí výdaje (na 1,594 bilionu) i příjmy (na 1,554 bilionu) státního rozpočtu, který je navrhován pro příští rok. Schodek tak zůstává na 40 miliardách. Sociální demokraté ale v pátek uvedli, že se při dalších rozpočtových jednáních chtějí ještě vrátit k navrhovanému růstu platů ve státní sféře a ke krácení výdajů ministerstev.

Premiér Andrej Babiš (ANO) původně na pátek svolal mimořádné jednání vlády, na kterém měli ministři a ministryně první verzi rozpočtu projednávat. Nakonec se jednání zrušilo. Návrh podoby státní pokladny není ani mezi body pondělního zasedání kabinetu. Místo toho se na koaličním jednání sešli v pátek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). 

Nynější návrh rozpočtu kabinet schválí s ohledem na zákonné termíny, řekl po jednání Hamáček. „Není to o tom, že bychom se dohodli, co bude na podzim schváleno,“ podotkl. „Budeme jednat jak se sociálními partnery, tak v rámci jednotlivých resortů, až dospějeme k finální dohodě,“ doplnil.

ČSSD se podle Hamáčka bude chtít vrátit k růstu platů zaměstnanců ve státní sféře, který ministerstvo financí navrhuje o dvě procenta. „Budeme vést jednání s odbory o tom, jaké by to finální číslo mělo být,“ řekl. Prostor pro debatu vidí také v tom, že návrh rozpočtu krátí provozní výdaje ministerstev, doplnil.

  • Podle rozpočtových pravidel má ministerstvo financí do konce května zpracovat návrhy výdajů a příjmů jednotlivých kapitol.
  • Následně do 20. června by je měla vláda schválit.
  • Zdroj: ČTK

Schillerová řekla, že s Hamáčkem probrala základní parametry prvního návrhu rozpočtu a další jednání budou následovat do konce srpna. Oba jsou připraveni hledat další zdroje na straně příjmů.

Ministryně také mluvila o navrhovaném dvouprocentním růstu platů zaměstnanců státního sektoru. „Já tam zavádím motivační složku. Navrhuji kolegům, že když sníží počty zaměstnanců, tak polovinu těch peněz vrátím daným resortům,“ řekla.

Zaměstnavatelé návrh dvouprocentního růstu podporují, odbory chtějí zvýšení platů o osm procent. 

Opozice čtyřicetimiliardový schodek v době hospodářského růstu kritizuje. Podle ní je příliš vysoký a Česko by se mělo dostat na vyrovnaný rozpočet.

Navrhovaný deficit se zdá velký i komunistům, kteří Babišův kabinet ANO a ČSSD podporují. Místo toho mluví o schodku 30 miliard korun.