Škoda Auto chystá v příštích dvou letech 20 nových modelů. Na trh míří i Vietnamci

Prvním novinářským dnem začal v úterý v Paříži mezinárodní autosalon. Své plány do roku 2020 tu představila Škoda Auto. Modely ukázala například  i první vietnamská automobilka VinFast, která chystá svůj vstup na trh v příštím roce.

Škoda Auto uvede do konce roku 2020 na trh 20 nových modelů, z toho devět elektrifikovaných. Na tiskové konferenci v Paříži to uvedl předseda představenstva Bernhard Maier. Do tohoto počtu se započítávají i jednotlivé deriváty v rámci modelových řad, což platí i pro elektrifikované vozy.

V příštím roce Škoda přijde s prvním plug-in hybridem a nabídne také první elektromobil. Během pěti let automobilka investuje do alternativních pohonů a nových služeb mobility zhruba dvě miliardy eur, tedy přes 50 miliard korun. V polovině příštího desetiletí chce Škoda prolomit hranici dvou milionů vyrobených vozů.

  • Autosalon začíná letos v městě nad Seinou 4. října a předchází mu dva dny pro novináře a odborníky. Potrvá do 14. října.

Centrum Škody pro vývoj nových aplikací a řešení DigiLab podle Maiera již navázalo spolupráci se zhruba deseti start-upy a vytvořilo společný podnik pro nová řešení v Izraeli.

Škoda v Paříži již v pondělí představila koncept nástupce modelu Rapid pod názvem Vision RS, dále SUV Kodiaq v provedení RS a model Karoq v provedení Scout a Sportline. 

Vietnamci představili první SUV a limuzínu

Na trh příští rok vstoupí první vietnamská automobilka VinFast. V roce 2025 by měla vyrábět půl milionu aut. Na autosalonu v Paříži představila SUV a limuzínu vybavené dvoulitrovými motory od BMW.

Nové modely pod označením LUX A2.0 a LUX SA2.0 vznikly v kooperaci s designérským studiem Pininfarina a vedle motorů BMW využívají i technologie firem Bosch, Magna, AVL nebo Siemens. Modely určené pro celosvětový trh by měly splňovat emisní limity i bezpečnostní normy pro ochranu posádky i chodců.

VinFast by měla být připravena přijímat objednávky prvních vozů na začátku roku 2019. K dodání pak budou ve třetím čtvrtletí příštího roku. Automobilka během posledních dvou let vybudovala moderní továrnu, která je prvním automobilovým závodem ve Vietnamu. Její kapacita má do roku 2025 dosáhnout půl milionu vyrobených vozů ročně.

Model Lux A2.0 vietnamské automobilky VinFast
Zdroj: Reuters/Regis Duvignau

Toyota ukázala novou Corollu

Toyota v Paříži představila novou Corollu ve verzi kombi označované jako Touring Sports. Připojí se tak k nové generaci hatchbacku vystaveného letos v Ženevě. Zbrusu nová Corolla vyráběná v britském závodu Toyota v Burnastonu nabídne dva hybridní pohony.

Corolla je v Česku druhým nejprodávanějším modelem značky s 1305 prodanými vozy. Vede Auris, který si jen v září pořídilo 196 zákazníků. V příštím roce chce Toyota v Česku prodat 4 tisíce vozů Corolla všech provedení, z toho 60 procent má mít hybridní pohon.

Nová Toyota Corolla
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters