Řekové si budou moci vybrat více peněz z bankovního účtu. Země zmírňuje restrikce

Řecká vláda od března dál zmírní omezení pohybu kapitálu, které zavedla v létě 2015, v době kdy byla ohrožena budoucnost Řecka v eurozóně. Mimo jiné se zvyšuje měsíční limit pro výběr hotovosti z bankovního účtu na 2300 eur (58 400 korun) z dosavadních 1800 eur. Řekové si také mohou poprvé od léta 2015 otevřít nový bankovní účet bez omezení.

Řecko ke zmírnění přistupuje před tím, než skončí záchranný program – to je naplánováno na srpen. Atény zavedly omezení pohybu kapitálu v červenci 2015, aby zabránily odlivu hotovosti z bank v době dluhové krize. Ta vedla k tomu, že Řecko přijalo od roku 2010 už třetí záchranný úvěr. Levicová vláda se v té době dostala do vážného sporu se svými věřiteli kvůli úsporám a hrozil dokonce odchod Řecka z eurozóny.

Zavedení omezení pohybu kapitálu obecně znamená, že vláda může bankám nařídit limity pro denní výběry peněz a převody peněz do zahraničí. Může také zavést další opatření, jako je omezení transakcí v cizích měnách. Řecko od té doby postupně omezení pohybu kapitálu zmírňuje.

  • Kromě vyššího výběru hotovosti vláda také zvýšila částku, kterou si mohou lidé vyvézt v hotovosti do zahraničí na 2300 eur na jednu cestu z 2000 eur. 
  • Umožnila také bankám přijímat žádosti klientů o převod peněz do zahraničí až na 2000 eur za dva měsíce.

„Rozhodnutí je dalším krokem v rámci plánu postupného zrušení omezení výběru hotovosti a převodu peněz,“ uvedlo ministerstvo.

Loni v květnu Řecko nastínilo plán pozvolného zrušení dosavadního omezování pohybu kapitálu. To ale závisí na několika faktorech, včetně obnovení přístupu země na peněžní trhy. Podle úřadů je pro úplné zrušení nutná rostoucí důvěra střadatelů, která se projeví růstem vkladů u soukromých bank, a pokračující pokrok programu ekonomického zotavení země, uvedla agentura Reuters. Nutná je také obnova přístupu na finanční trhy pro Řecko i pro řecké banky.