Řecká vláda sází na přednostní očkování v místech, kam míří turisté

Řecká vláda sází na přednostní očkování v místech, kam míří turisté (zdroj: ČT24)

Řecká ekonomika se kvůli pandemii znovu neuzavře, pokud by důvodem byla jen ochrana nenaočkované menšiny obyvatel, varoval tamní premiér Kyriakos Mitsotakis. V zemi, která je závislá na příjmech z turistického ruchu, dostalo vakcínu jen 35 procent populace. Vláda vsadila na přednostní očkování v místech, kam dovolenkáři míří.

Na očkování proti koronaviru se chystá i dvaadvacetiletý prodavač Antonis. Přednost má díky jediné věci. Žije a pracuje na jednom z řeckých ostrovů, na Santorini. „Pro očkování mluvily obě věci. Jak práce, tak to nejdůležitější, tedy zdraví,“ vysvětil.

Podle místních úřadů je na Santorini očkovaných více než osmdesát procent dospělých. V jedné z nejznámějších destinací Středomoří věří, že tempo vakcinace bude pro turisty podobné lákadlo jako světoznámé scenérie.

„Loni jsem měl otevřeno od poloviny července do října, pak bylo sedm měsíců zavřeno a teď začínáme znova,“ konstatuje majitel místní restaurace Αrgiris Karamolegos.

Hotely lákají na slevy nebo bezplatné storno

Hotely, stejně jako jinde, lákají na slevy či možnost na poslední chvíli pobyt bezplatně stornovat. Půldruhého měsíce po otevření hranic se ale kvůli přetrvávající nejistotě turisté z pohledu místních spíše jen trousí. „Stabilita je slovo, které už nepatří do našeho slovníku. Můžeme jen předvídat,“ podotkla ředitelka jednoho ze zdejších hotelů Sofia Matzuraniová.

V roce před pandemií na Santorini přijely tři miliony turistů. Milion z toho na obřích výletních lodích, které se obvykle zdrží jen několik hodin. Kvůli souvisejícímu náporu na infrastrukturu ostrova se tehdy ozývaly hlasy volající po omezení masového turismu. Teď je ale vše jinak. Plány, jak turismus omezit, skončily v šuplíku. Starosta ostrova místo nich ukazuje projekty na likvidaci odpadu, novou lanovku či přístav pro výletní lodě.

„Letos bychom se mohli dostat na polovinu počtu turistů a příjmů roku 2019. Možná o něco více, protože sezona začala dříve než loni,“ konstatuje starosta Santorini Antonis Sigalas.

Zatím chybí jindy početné rezervace z Asie a Austrálie, těch z USA je pomálu. Ostrov závislý na turismu i letos čeká nejistá sezona.