Pravidla pro letenky se mění, mnohé aerolinky umožňují bezplatné změny

Letečtí dopravci upravují pravidla pro nákupy letenek. Cestujícím nově umožňují bezplatně měnit termíny letů na později. V minulosti přitom byly tyto změny často za vysoký poplatek. Bezplatnou úpravu nyní zavedla většina velkých aerolinek, a to včetně českých. Upozornil na to letenkový portál Letuška.cz. Prodej letenek je v současnosti zhruba na pětině loňské poptávky.

„Změny termínů zdarma byly dříve umožňovány pouze u dražších tarifů. Dnes jsou flexibilní pravidla pro nakládání s letenkami stále běžnější a týkají se letenek na lety většiny leteckých společností,“ uvedl ředitel portálu Josef Trejbal.

Mezi dopravce, kteří nové pravidlo zavedli, patří například České aerolinie, Smartwings, Turkish Airlines, Lufthansa, Air France-KLM, Qatar Airways, Emirates, British Airways a další.

Zakazníci s nákupem letenky vyčkávají

Prodej letenek v posledních týdnech a měsících výrazně ovlivňuje koronavirová krize. Kromě poklesu poptávky se mění i zvyky zákazníků. Ti nyní s koupí letenky déle vyčkávají na vývoj situace.

Podle Student Agency se v srpnu průměrná doba mezi nákupem a odletem v létě zkrátila proti normálu o 47 procent na 23 dní. Více se prodávají i jednosměrné letenky, které nejčastěji využívají Češi vracející se do vlasti kvůli epidemiologickému vývoji.

Češi více cestují po Evropě než po světě

Češi oproti minulosti také více cestují po Evropě na úkor dálkových destinací. Kvůli tomu klesla i průměrná cena letenky, u Letuška.cz o 3 tisíce na přibližně 6120 korun.

Během jarní koronavirové krize byla zrušena drtivá většina letů. Mnoho cestujících však na refundace za ně stále čeká. Letecké společnosti v současnosti řeší miliony žádostí o vrácení peněz nebo alespoň změny termínu letu. Vratky mohou zdržovat i problémy některých aerolinek, kterým pro to chybí peníze.