Podívejte se, jak Rusnokova slova v přímém přenosu zamávala kurzem koruny

Jak se pohyboval kurz koruny během vystoupení guvernéra ČNB (zdroj: ČT24)

Česká národní banka podruhé v roce pohnula s úrokovými sazbami. Důvodem byl výrazný růst mezd spolu s rychlejším růstem cen a oslabující korunou v posledních týdnech. Právě kurz koruny na rozhodnutí centrální banky hned zareagoval a video zachycuje, jak se pohyboval během tiskové konference guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, kde vysvětloval navýšení sazeb a nastínil, že trend bude pokračovat.

Nejvýrazněji posílila koruna hned v jednu hodinu odpoledne, kdy ČNB zveřejnila rozhodnutí o zvýšení základní úrokové sazby. Na silnější pozici u hodnoty 25,70 koruny za euro se ale neudržela a posunula se spíš ke 25,80 koruny za euro.

Během prvních minut tiskové konference po jednání bankovní rady se tak kurz pohyboval na úrovni 25,76 koruny za euro. V době, kdy Rusnok dočetl vypracované prohlášení a začal odpovídat na otázky, nastalo oslabování koruny, a tak spadla k hodnotě 25,80 koruny.

Kurz koruny vůči euru v době oznámení zvýšení úrokových sazeb
Zdroj: myfxbook.com

„Trend, který jsme nastolili, bude pokračovat,“ řekl Rusnok mimo jiné krátce předtím, než kurz nabral opačný směr a měna začala mírně posilovat zpět pod 25,80 koruny za euro.

Když krátce před závěrem tiskové konference Rusnok mluvil o tom, že za šest týdnů mají další zasedání a tam se znovu mohou rozhodnout podle potřeby, tendence kurzu už byla opět oslabující a v dalších hodinách spíš dále směřovala k úrovni, kde byla o den dřív.

Vývoj kurzu koruny během TK ČNB ke zvýšení úrokových sazeb
Zdroj: myfxbook.com