Paliva v týdnu zdražila zhruba o dvacet haléřů, nafta je letos poprvé nad 38 korunami

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 22 haléřů na průměrných 39,75 korun za litr. Za litr nafty řidiči zaplatí v průměru 38,04 korun, což je o 25 haléřů více než minulou středu. Cena dieselu se nad 38 korun dostala poprvé od poloviny loňského prosince. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva postupně zdražují zhruba od konce letošního května. Podle analytiků budou ceny paliv v příštím týdnu nejspíš dál mírně růst, v dlouhodobém horizontu by však mohly spíše klesat.

Zdražování nafty urychlilo, když se od začátku srpna spotřební daň z nafty zvedla o 1,50 koruny na litr. Její cena od té doby vzrostla o více než čtyři koruny.

Na začátku měsíce stál litr podle dat CCS v průměru 33,95 koruny. Spotřební daň na naftu se od srpna vrátila na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám, aby hlavně ulevila dopravcům. 

Podle ředitele společnosti 4Trans Jaroslava Tona je zdražení nafty nad 38 korun za litr problémem právě pro firmy podnikající v dopravě, pro které jsou pohonné hmoty jedny z hlavních nákladových položek.

Navzdory dlouhému růstu cen jsou však pohonné hmoty v Česku stále levnější než loni ve stejnou dobu, kdy stoupaly po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Benzin je o 76 haléřů na litru levnější než před rokem, za litr nafty tehdy motoristé platili o téměř sedm korun více.

Za zdražováním z posledních týdnů stojí podle analytika Purple Trading Petra Lajska zejména růst cen na burze v Rotterdamu, kde například nafta zdražila za poslední měsíc o pět procent. Dalším negativním faktorem byla oslabující česká koruna, která prodražuje import pohonných hmot a ropy. Vliv má podle Lajska v neposlední řadě také ropa, která zareagovala na oživení čínského kapitálového trhu a trh navíc vyhlíží další prodloužení dobrovolných produkčních škrtů Saúdské Arábie i Ruska.

V následujících dnech budou podle analytiků ceny pohonných hmot nejspíš dál růst. „Průměrná cena za litr benzinu se posune nad hranici 40 korun, u nafty očekáváme úroveň kolem 38,50 korun za litr,“ řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Upozornil na možný další růst cen ropy kvůli očekávanému hurikánu v USA.

Mírný růst a poté pokles

Pro dlouhodobější cenový výhled však bude podle Tylečka klíčová situace průmyslu v Číně, kde data ukazují na konec tamního ekonomického boomu, což by mohlo ceny ropy snížit. „U benzinu tak můžeme očekávat stagnaci ceny a postupné zlevňování. Ceny by měly začít postupně padat i u nafty, i když zde bude trend o něco pomalejší,“ podotkl Tyleček.

Ton upozornil, že v minulém týdnu cena nafty na burze v Rotterdamu zůstala stabilní a drží se na úrovni z přelomu července a srpna. „Z aktuálních údajů nevyplývá důvod pro dlouhodobý růst cen pohonných hmot, ať už u benzínu či nafty,“ uvedl. Růst cen je tak podle něj na konci. „V nadcházejících měsících je možné očekávat pokles cen pohonných hmot až o jednu korunu, a to jak u benzínu, tak u nafty ve srovnání s aktuálním stavem,“ dodal.

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 39,30 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 37,55 koruny za litr. Naopak nejdražší jsou dlouhodobě čerpací stanice v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 40,88 koruny, litr nafty pak 39,29 koruny.