Paliva v Česku výrazně zdražila, nafta po navýšení daně za týden o více než dvě koruny

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden výrazně zdražily. Průměrná cena benzinu stoupla o korunu a 13 haléřů na 38,65 koruny za litr. Je tak nejvyšší za posledních skoro osm měsíců. Nafta za týden zdražila o dvě koruny a 18 haléřů na průměrných 34,92 koruny za litr. Naposledy byla dražší na konci letošního března. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Ke skokovému zdražení nafty přispělo zvýšení spotřební daně od 1. srpna. Analytici očekávají, že paliva budou výrazně zdražovat i v následujících týdnech.

Nejlevnější benzin tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 38,15 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 34,33 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr naturalu stojí v hlavním městě průměrně 39,78 koruny. Nafta se tam tankuje za 36,43 koruny.

Největší podíl na vývoji cen pohonných hmot v příštích týdnech podle analytiků vedle zvýšení spotřební daně z nafty bude mít zvyšování cen ropy a oslabování české koruny proti dolaru. „Cena nafty může tedy během příštích týdnů vystoupat až o pět korun za litr,“ odhadl ředitel společnosti 4Trans Jaroslav Ton.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává růst cen benzinu v příštích týdnech o 1,50 koruny za litr, u nafty o tři koruny. Podle Tomčiaka může za zdražování ropy snižování její produkce kartelem OPEC+. „Globální spotřeba ropy roste na nová maxima, což v kombinaci s omezováním produkce znamená další pokles zásob,“ řekl.

Analytik Tomčiak k vývoji cen pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Paliva v Česku jsou stále levnější než v okolních státech

Experti také zmiňují, že i přes zdražení jsou pohonné hmoty v Česku stále levnější než v okolních státech. Analytik společnosti XTB Jiří Tyleček konstatoval, že nafta by měla zůstat sedmá nejlevnější z Evropské unie, benzin devátý nejlevnější. „Srovnatelnou cenu mají jen v Polsku, kde je litr nafty o pár desítek haléřů levnější než u nás,“ dodal analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Průměrná cena nafty v Česku po většinu letošního roku klesala. Svého minima dosáhla na konci května, kdy se pohybovala kolem 31 korun. Od té doby zdražuje, přičemž v posledním červencovém týdnu růst cen zrychlil. Přispělo k tomu zvýšení spotřební daně z nafty od začátku srpna o korunu padesát za litr. V úterý stoupla průměrná cena dieselu v mezidenním srovnání o 71 haléřů a ve středu téměř o korunu.

U benzinu je vývoj méně jednoznačný. Počátkem roku nejprve znatelně zdražil, takže počátkem února stál téměř 38 korun. Pak začal natural mírně zlevňovat, aby v dubnu přechodně zdražil opět až k téměř 37,90 koruny za litr. Posléze opět zlevnil, ale od konce května ceny rostou nebo stagnují. Stejně jako v případě nafty i cena benzinu začala výrazněji růst v posledním červencovém týdnu.

I přes růst cen jsou paliva v Česku v současnosti výrazně levnější než před rokem. Benzin byl počátkem loňského srpna zhruba o 5,90 koruny dražší, a za naftu tehdy motoristé platili dokonce o více než deset korun víc než nyní.