Německá prokuratura ukončila za 1,5 milionu eur vyšetřování šéfa dozorčí rady Volkswagenu

Stuttgartská prokuratura výměnou za platbu 1,5 milionu eur (zhruba 39 milionů korun) ukončila vyšetřování předsedy dozorčí rady automobilky Volkswagen a šéfa holdingové společnosti Porsche SE Hanse Dietera Pötsche kvůli údajné manipulaci s akciovým trhem. Informovala o tom ve čtvrtek firma Porsche SE. Dodala, že částku za urovnání této kauzy sama zaplatí.

Stuttgartská prokuratura ukončila rovněž vyšetřování bývalého šéfa Volkswagenu Matthiase Müllera. Vyšetřování obou mužů se týkalo podezření, že investoři byli příliš pozdě informováni o finančních dopadech emisního skandálu automobilky Volkswagen na firmu Porsche SE, která je hlavním akcionářem Volkswagenu, napsala agentura DPA.

Společnost Porsche SE uvedla, že dohodu vítá, a vyjádřila přesvědčení, že Pötsch neporušil své povinnosti. Pötsch se již před třemi měsíci dohodl na ukončení trestního řízení kvůli možné manipulaci s akciovým trhem u soudu v Braunschweigu za platbu 4,5 milionu eur. Tuto částku tehdy uhradila automobilka Volkswagen. Zaplatila také dalších 4,5 milionu eur za ukončení trestního řízení s jejím nynějším šéfem Herbertem Diessem.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál stál automobilku desítky miliard eur. Součástí koncernu Volkswagenu je také česká Škoda Auto.

Holdingová společnost Porsche SE je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen. 

Společnost Porsche SE ovládají rodiny Porscheů a Piëchů. Podíl firmy na hlasovacích právech v koncernu Volkswagenu činí přes 53 procent, napsala agentura DPA.

Holding Porsche SE není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu.