TÉMA

Skandál Volkswagenu

Francouzské úřady obvinily Renault z podvodu v souvislosti s emisemi. Firma nařčení odmítá
Francouzské úřady obvinily tamního výrobce automobilů Renault z podvodu v souvislosti s vyšetřováním emisí naftových motorů, které se zaměřilo na některé jeho starší vozy a na možné manipulace s emisními testy. Oznámila to podle agentury Reuters firma. Dodala však, že jakékoliv pochybení odmítá.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 20:52|dk
Skandál Volkswagenu
Volkswagen vyplatil v USA kvůli aféře dieselgate skoro 10 miliard dolarů
Američtí majitelé naftových vozů Volkswagen, které byly vybaveny nelegálním softwarem pro manipulaci s emisemi oxidů dusíku, obdrželi v rámci odškodného více než 9,8 miliardy dolarů (218,8 miliardy korun), oznámila v noci na úterý Federální obchodní komise (FTC).
28. 7. 2020|
Skandál Volkswagenu
Majitelé aut s podvodným softwarem mohou Volkswagen žalovat po celé EU, rozhodl soud
Spotřebitelé v Evropské unii mohou žalovat Volkswagen u soudu ve své zemi, pokud si zde koupili auto této společnosti s nainstalovaným softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Rozhodl o tom ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie. Rozsudek znamená, že německý výrobce automobilů by mohl čelit množství žalob od spotřebitelů po celé Unii. Volkswagen tento týden odmítl jednání o mimosoudním vyrovnání s českými klienty, které v kauze dieselgate zastupuje firma Safe Diesel. Soudní spor o odškodnění tak bude pokračovat, uvedla nyní Safe Diesel.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 16:27|
Skandál Volkswagenu
Volkswagen musí odškodnit majitele vozů s upraveným softwarem, rozhodl německý soud
Německý koncern Volkswagen (VW) musí zákazníkům, kteří mají auto dotčené manipulací s emisemi, vyplatit za vůz náhradu. Výrobce ale může výkupní částku snížit podle počtu kilometrů, které autem zákazníci ujeli, rozhodl v pondělí německý nejvyšší soud v Karlsruhe. Po tomto verdiktu koncern oznámil, že chce ukončit soudní spory s majiteli vozů, které mají upravený naftový motor. Výše odškodnění, které bude Volkswagen vlastníkům aut přiznávat, bude zohledněna případ od případu. Na odškodnění čekají i čeští klienti. Podle advokátní kanceláře BBH, která je u soudu zastupuje, se jedná ale o přelomové rozhodnutí soudu. Mediální zástupce zastoupení VW v ČR pak tvrdí, že rozhodnutí se netýká českých zákazníků.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 19:23|
Skandál Volkswagenu
Nejvyšší manažeři Volkswagenu se dohodli na urovnání obvinění z manipulace s akciemi. Zaplatí devět milionů eur
Šéf automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess a předseda dozorčí rady Hans Dieter Pötsch se dohodli na ukončení trestního řízení kvůli možné manipulaci s akciovým trhem výměnou za platbu devíti milionů eur (247,3 milionu korun). Podle agentury DPA to oznámil mluvčí dozorčí rady Volkswagenu. Oba byli obviněni loni v září.
19. 5. 2020|
Skandál Volkswagenu
Majitelé dieselů v Německu přijali odškodné, které nabídl Volkswagen
Na dvě stě tisíc majitelů aut s naftovým motorem přijalo odškodné, na kterém se automobilka Volkswagen už v únoru dohodla s německým svazem VZBV. Právě ten celkem asi 260 tisíc vlastníků dieselů ve sporu o podvodné měření emisí zastupoval. Volkswagen to podle agentury Reuters uvedl ve svém pondělním sdělení. V Česku majitelé dotčených vozidel zatím čekají na odpověď Volkswagenu k mimosoudnímu vyrovnání.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 15:12|
Skandál Volkswagenu
Volkswagen se dohodl s německými majiteli dieselů, odškodné ho vyjde na 830 milionů eur
Automobilka Volkswagen se překvapivě dohodla s německými majiteli naftových aut na odškodném. Kvůli podvodům s měřením emisí jim vyplatí celkem 830 milionů eur (asi 21 miliard korun). V pátek o tom informovala automobilka a spotřebitelský svaz VZBV, který majitele aut v hromadné žalobě zastupoval.
28. 2. 2020|
Skandál Volkswagenu
Hlavní díl investic Volkswagenu půjde v příštích letech do výroby elektromobilů
Německý koncern Volkswagen v letech 2020 až 2024 vloží do elektromobility a digitalizace 60 miliard eur (přes 1,5 bilionu korun). Automobilka v pátek uvedla, že o investičním plánu na příštích pět let rozhodla její dozorčí rada. Volkswagen vlastní i českého výrobce Škoda Auto.
15. 11. 2019|
Skandál Volkswagenu
Volkswagen zatím nemusí odškodnit české zákazníky za dieselgate, píše iDnes
Koncern Volkswagen zatím nemusí platit odškodné českým majitelům aut v takzvané kauze dieselgate. Odvolací senát zrušil březnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 8, podle kterého měla firma zaplatit vlastníkům vozů 533 milionů korun. Napsal to server iDnes.cz. Naftové vozy koncernu byly vybaveny softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi.
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 14:09|
Skandál Volkswagenu
Německý soud se začal kvůli aféře dieselgate zabývat žalobou 470 tisíc klientů na Volkswagen
Soud v německém Braunschweigu se v pondělí začal zabývat hromadnou žalobou zhruba 470 tisíc klientů na automobilový koncern Volkswagen ve skandálu dieselgate, který propukl před čtyřmi lety. Majitelé automobilů s naftovým motorem se žalobou pokoušejí zvýšit své šance na odškodnění od automobilky. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV.
30. 9. 2019|
Skandál Volkswagenu
Německá prokuratura obvinila současného i bývalého šéfa Volkswagenu
Německá prokuratura obvinila šéfa automobilky Volkswagen Herberta Diesse z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem. Obvinění se týká rovněž bývalého šéfa podniku Martina Winterkorna a nynějšího předsedy dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche, oznámila v úterý prokuratura v Braunschweigu. Obvinění podle ní záměrně neposkytli investorům včasné informace o finančních důsledcích emisního skandálu, napsala agentura Reuters.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 14:35|
Volkswagen zřejmě manipuloval měření emisí i u novějších motorů, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda
Koncern Volkswagen podle německé televizní a rozhlasové stanice SWR zřejmě manipuloval s měřením emisí i u novějších motorů emisní normy Euro 6. Daný typ motoru koncern od roku 2012 namontoval do statisíců aut, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda. Postiženy mají být i vozy Volkswagen, Audi a Seat. Koncern tvrzení SWR popírá.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:50|
Skandál Volkswagenu
Volkswagen zaplatí za chybné údaje o spotřebě odškodné 96,5 milionu dolarů
Německý automobilový koncern Volkswagen podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) uváděl u zhruba 98 tisíc vozů ve Spojených státech chybné údaje o spotřebě. Firma se dohodla, že na odškodnění zákazníků vynaloží 96,5 milionu dolarů (2,3 miliardy korun).
31. 8. 2019|mkk
Automobilový průmyslník Piëch, který zemřel v 82 letech, se stal legendou. Odstartoval cestu VW i Škody na vrchol
Rakouský manažer Ferdinand Piëch stál řadu let v čele koncernu Volkswagen a má velkou zásluhu na jeho expanzi a součané podobě. Piëch, který o víkendu ve věku 82 let nečekaně zemřel, přitom nikdy nebyl ve VW jen najatým manažerem. Spolu s dalšími členy rodiny mu totiž patřila firma Porsche Automobil Holding SE, která drží 30,8 procenta akcií koncernu Volkswagen. Před dvěma lety většinu svého podílu prodal dalším členům rodiny Porscheů a Piëchů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 11:45|
Skandál Volkswagenu
Bývalý šéf Audi čelí žalobě kvůli emisnímu skandálu
Mnichovská prokuratura v souvislosti s emisním skandálem obžalovala bývalého šéfa německé automobilky Audi Ruperta Stadlera a další tři osoby. Viní je mimo jiné z podvodu a nezákonných reklamních praktik. Informovala o tom agentura DPA.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 14:03|
Skandál Volkswagenu
Soud v Česku poprvé uznal nárok majitelů aut VW na odškodnění v aféře dieselgate
Obvodní soud pro Prahu 8 zatím nepravomocně uznal nárok na odškodnění českých majitelů vozů koncernu Volkswagen v kauze dieselgate. Naftové vozy koncernu totiž byly vybaveny softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Společnost Volkswagen má podle březnového verdiktu zaplatit přes půl miliardy – na jednoho zákazníka asi 220 tisíc korun. Oznámila to společnost Safe Diesel, která část poškozených zastupuje. Upozornil na to server Seznam Zprávy. Podle serveru Lidovky.cz dostanou podle verdiktu odškodnění také poškození zastupovaní firmou DieselGate. Volkswagen se odvolá.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 19:55|
Skandál Volkswagenu
Bosch zaplatí pokutu přes dvě miliardy korun, protože umožnil podvody při testování emisí
Německý dodavatel automobilových součástek Bosch zaplatí pokutu 90 milionů eur (2,3 miliardy Kč) kvůli své úloze ve skandálu s falšováním emisí u naftových vozů Volkswagenu. Oznámilo to německé státní zastupitelství ve Stuttgartu. Bosch pokutu přijal a neodvolá se vůči ní.
23. 5. 2019|
Skandál Volkswagenu
Automobilka Porsche má zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Dostihla ji emisní aféra
Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovému skandálu zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Částku ve výši 535 milionů eur (13,8 miliardy korun) jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Automobilka oznámila, že se proti ní nebude právně bránit.
7. 5. 2019|
Skandál Volkswagenu
Manažeři Volkswagenu prý způsobili kvůli emisnímu skandálu škody za dva biliony korun
Podle německých vyšetřovatelů zapříčinili někteří manažeři koncernu Volkswagen svým podílem na emisním skandálu škody v celkové výši 78 miliard eur (dva biliony korun). Údaj obsahuje obžaloba z konce minulého týdne, která směřuje i proti bývalému šéfovi německého koncernu Martinu Winterkornovi a o které informovaly deník Süddeutsche Zeitung a rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR.
17. 4. 2019|
Skandál Volkswagenu
Bývalý šéf Volkswagenu Winterkorn čelí obžalobě z podvodu
Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna z podvodu. Automobilka u svých aut léta manipulovala s měřením emisí. Jedenasedmdesátiletý Winterkorn ale dosud jakoukoli zodpovědnost za podvody odmítal. Za těžký případ podvodu mu nyní hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 15:17|
Čtyři bývalí manažeři Audi čelí v USA obvinění kvůli emisní aféře
Velká porota ve Spojených státech vznesla obvinění vůči čtyřem bývalým manažerům německé automobilky Audi v rámci vyšetřování skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty. Upozornila, že v souvislosti s touto aférou tak již bylo ve Spojených státech obviněno 13 lidí.
18. 1. 2019|
Skandál Volkswagenu
Kvůli emisní aféře musí hlavní akcionář Volkswagenu odškodnit investory miliardou korun
Německý soud nařídil holdingové společnosti Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, aby v souvislosti s emisním skandálem Volkswagenu zaplatila investorům odškodné 47 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun). Informovala o tom agentura AFP.
24. 10. 2018Aktualizováno24. 10. 2018, 21:48|
Skandál Volkswagenu
Audi zaplatí za podvody s emisemi 800 milionů eur
Německá automobilka Audi zaplatí za podvody s emisemi 800 milionů eur (20,7 miliardy korun). Dceřiná firma koncernu Volkswagen v úterý oznámila, že přijala pokutu vyměřenou mnichovským státním zastupitelstvím, a ukončila tím soudní řízení. Vyšetřování podezřelých osob v případu pokračuje.
16. 10. 2018Aktualizováno16. 10. 2018, 13:37|
S emisemi měl podvádět také Opel. Bude muset svolat 100 tisíc aut
Německá policie kvůli podezření z podvodů s emisemi u naftových vozů provedla razii v kancelářích automobilky Opel v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu. Německé ministerstvo dopravy následně oznámilo, že spolkový úřad pro motorová vozidla KBA nařídí automobilce Opel svolat k úpravě zhruba 100 tisíc vozů kvůli nepřípustnému systému pro regulaci emisí.
15. 10. 2018Aktualizováno15. 10. 2018, 17:39|