Bosch zaplatí pokutu přes dvě miliardy korun, protože umožnil podvody při testování emisí

Německý dodavatel automobilových součástek Bosch zaplatí pokutu 90 milionů eur (2,3 miliardy Kč) kvůli své úloze ve skandálu s falšováním emisí u naftových vozů Volkswagenu. Oznámilo to německé státní zastupitelství ve Stuttgartu. Bosch pokutu přijal a neodvolá se vůči ní.

Skandál s falšováním emisí naftových vozů Volkswagenu vypukl v roce 2015. Ukázalo se, že vozy s naftovým motorem byly vybavené softwarem umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Podle prokurátora bylo falšování možné díky systému pro kontrolu řízení od Bosche. Firma, která je největším dodavatelem automobilových součástek na světě, dodala výrobcům aut kolem 17 milionů technických zařízení vybavených softwarem pro kontrolu řízení, který pomohl zjistit, zda je auto v reálném provozu či je testováno.

Bosch se již dříve dohodl v USA na zaplacení pokuty 327,5 milionu USD (7,6 miliardy Kč) za dodávky softwaru, který umožnil podvody u vozů Volkswagen, Audi a Porsche. Samotnou automobilku Volkswagen již stál skandál miliardy eur, napsaly agentury AP a Reuters.

  • 25. srpna 2017 – Inženýr Volkswagenu James Robert Liang byl v USA odsouzen na 40 měsíců ve vězení a k pokutě. Stal se první osobou, kterou americké úřady kvůli skandálu odsoudily.
  • 28. září 2017 – Mnichovská prokuratura v rámci vyšetřování skandálu zadržela Wolfganga Hatze, jenž byl v minulosti členem představenstva výrobce luxusních vozů Porsche.
  • 6. prosince 2017 – Manažer VW Oliver Schmidt byl v USA odsouzen k sedmiletému vězení pro podíl na podvodu a k pokutě 400 tisíc dolarů (zhruba 8,7 milionu korun).
  • 18. června 2018 – Německé úřady zadržely kvůli emisnímu skandálu šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera. Prokuratura tenkrát oznámila, že Stadler je v souvislosti s emisní aférou vyšetřován, a to mimo jiné kvůli podezření z podvodu. Začátkem října s ním automobilka po vzájemné dohodě rozvázala pracovní poměr. V červenci 2019 manažera a další tři osoby obžalovala mnichovská prokuratura. Viní je mimo jiné z podvodu a nezákonných reklamních praktik. 
  • Leden 2019 - Velká porota ve Spojených státech vznesla obvinění vůči čtyřem bývalým manažerům německé automobilky Audi v rámci vyšetřování skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty. Upozornila, že v souvislosti s touto aférou tak již bylo ve Spojených státech obviněno 13 lidí.
  • Duben 2019 - Škody v celkové výši 78 miliard eur (dvou bilionů korun) způsobili podle německých vyšetřovatelů někteří manažeři koncernu Volkswagen svým podílem na emisním skandálu. Údaj obsahuje obžaloba, která směřuje i proti bývalému šéfovi německého koncernu Martinu Winterkornovi.
  • Zdroj: ČTK