„Lidé přicházejí o mzdu, posílají je na dovolenou.“ ČT hovořila s Rusem postiženým sankcemi

Události: Sankce z pohledu Rusa (zdroj: ČT24)

Sankce a odchody firem z ruského trhu dopadají především na Rusy ve městech. Moskvan, s nímž hovořila Česká televize, se například obává postupného propouštění. Kvůli bezpečnosti vystupuje v textu a reportáži pod změněným jménem.

Na první pohled život v Moskvě plyne normálně, zavřely se ale pobočky zahraničních obchodů a potíží přibývá. Nikolaj dopady ruské agrese na Ukrajině sleduje ze svého moskevského domova. V tuto chvíli mají lidé problém s kreditními kartami, s bankami a s dodávkami zboží, popsal při hovoru s ČT.

Rusové přišli o nákupy v některých módních domech a posezení v sítích restaurací a kaváren. Zboží také zdražuje, od potravin až po to západní značkové ze zásob. „Třeba iPhone, který bych si před pár týdny koupil za 80 tisíc rublů, teď stojí 150 tisíc,“ řekl Nikolaj.

Zavřené pobočky ale budí u Nikolaje další, jiné a větší obavy – že jejich zaměstnanci nebudou sedět doma a brát plat věčně. Že se bude propouštět. „Mnoho známých, kteří pracují u ruských firem, si začíná všímat, že se jejich práce pozastavuje, přicházejí o mzdu nebo je posílají na dovolenou,“ popsal.

Také komunikace je problém. Třeba dostat se k jiným informacím, než jsou ty oficiální, bez speciálního připojení VPN, nejde. „Říkají nám, že nás nacionalisté v sousedním státě chtěli napadnout. Sice ani neměli pořádnou armádu, ale i přesto si nás chtěli podrobit a zabít, a proto jsme se museli bránit,“ dodal Nikolaj.

Netají se tím, že jediným východiskem pro něj je odjet. Teď hledá způsoby, jak. Železná opona se podle něj uzavírá čím dál víc.