Když ne v zahraničí, tak alespoň ve vlastním. Mezi Čechy roste zájem o chaty a chalupy

Události: Roste zájem o chaty a chalupy (zdroj: ČT24)

Pandemie koronaviru má na českou společnost vliv v dlouhé řadě ohledů. Například zavřené hranice zvýšily mezi Čechy zájem o chaty a chalupy. Realitní firmy čekají, že prodej rekreačních objektů bude letos rekordní. Zároveň mají ale často kvůli současným opatřením problémy s prohlídkami objektů.

„Jestliže jsme v minulých dvou, třech letech hovořili o tom, že zájem o chaty a chalupy je velký a každým rokem roste, v letošním roce čekáme rekordní zájem. Již tyto dny se na nás obrací řada zájemců, kteří hledají chalupu ke koupi. Zaznamenali jsme dokonce již první rezervace,“ popisuje mluvčí společnosti Re/Max Tomáš Hejda.

„V meziročním srovnání aktuálně sledujeme stejně silnou poptávku po chatách a chalupách jako s nástupem loňské hlavní, tedy jarní sezóny prodejů. Přitom právě u rekreačních nemovitostí by koronavirová krize mohla nákup rekreačních nemovitostí odložit, neboť se nejedná o nejnutnější řešení bytové situace. Ale neděje se tak, poptávka je naopak posílena,“ doplňuje Jan Martina ze společnosti M&M Reality.

Podle ředitele developmentu společnosti Bidli Romana Weisera v extrémních případech je aktuálně na jeden inzerát i 200 zájemců, což rozhodně nebývá zvykem. „Už v minulém roce byl o rekreační nemovitosti enormní zájem, v letošním roce očekáváme nárůst o 30 procent. Navíc se množí případy klientů, kteří si chaty či chalupy předělávají na trvalé bydliště,“ komentuje jednatelka Fincentrum Reality Andrea Daňhelová.

Chata jako únik, když to nejde za hranice

Jihočeské realitní kanceláře potvrzují, že o chaty a chalupy je momentálně mnohem větší zájem než o ostatní nemovitosti jako třeba byty nebo rodinné domy. „S prvním sluníčkem na začátku února byla chata prodaná. Prostě jižní Čechy, jednoznačně rekreace,“ má jasno o jednom ze svých prodejů realitní makléř Petr Migl z firmy RK Stejskal.

Poptávka po nákupu chalupy je třeba i v Kynicích na Havlíčkobrodsku, které strávily dva týdny v izolaci kvůli nákaze koronavirem. Zvýšený zájem registrují nebo očekávají realitní makléři po celé Vysočině.

Například makléř Vlastimil Bareš už letos prodal na Pelhřimovsku několik chalup a čeká, že aktuální situace ve světě napomůže k tomu, že se rekreační nemovitosti stanou ještě žádanějším zbožím. „Stalo se nám to už před pár lety při teroristických útocích na Evropu. Začaly se více prodávat chaty, zahrádky, chalupy,“ líčí.

Vzhledem k výhodné poloze Vysočiny mezi Brnem a Prahou se hlásí zájemci z celé republiky. „Potřebují někam, jak se říká, vypadnout. Mít nějaké to zázemí. A i ten předpoklad, že se bojí, že nevycestují z republiky. Navíc když bydlí v bytech,“ zdůvodňuje zájem vedoucí pobočky M&M reality Andrea Šteflová.

Vidina zrušení daně z nabytí nemovitosti odkládá koupi

Internetový portál Sreality.cz hlásí za první kvartál bezmála o polovinu víc odpovědí na inzeráty chat a o 38 procent u chalup. „Samozřejmě se dá čekat, že jich tam teď bude méně právě z důvodu velkého zájmu uživatelů,“ předpokládá manažerka portálu Hana Kořínková.

Zvýšený zájem o rekreační objekty zatím neeviduje společnost ERA Reality, podle generálního ředitele Jiřího Rájka ho ale očekává. Podobně to vidí také ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák: „Kvůli dočasnému omezení volného pohybu lidé odkládají prohlídky až na konec karantény. Navíc ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) naznačila, že se chystá zrušení daně z nabytí, a to také vede případné zájemce k odkladu koupě nemovitosti.“

Jestli narůstající zájem ovlivní ceny chat a chalup, nebo se na nich naopak podepíše očekávaný hospodářský propad, zatím nechtějí realitní firmy odhadovat.