Euractiv: EDF podala stížnost Komisi proti rozhodnutí ČEZ o Dukovanech

Francouzská energetická společnost EDF podala stížnost Evropské komisi (EK). Nelíbí se jí rozhodnutí české skupiny ČEZ a české vlády pověřit výstavbou nových jaderných reaktorů v elektrárně Dukovany jihokorejskou společnost KHNP a ne ji. Informuje o tom web Euractiv s odkazem na mluvčího Komise.

EDF podle Euractivu podala stížnost v rámci evropského nařízení o zahraničních subvencích. Francouzská společnost má za to, že korejská vláda může poskytnout KHNP nespravedlivou dotační podporu, čímž by mohla ohrozit hospodářskou soutěž na evropském trhu, píše se na webu.

Proti výsledkům tendru, který je největší zakázkou od vzniku České republiky, se již koncem léta u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ohradili oba neúspěšní uchazeči, kromě EDF ještě americká společnost Westinghouse. Úřad následně zahájil formální řízení.

Stížnost EDF u EK nicméně otevřela další právní cestu jak tendr napadnout, píše Euractiv. Teprve loni přijaté nařízení Evropské unie o zahraničních subvencích umožňuje Komisi prověřovat společnosti ucházející se o veřejné zakázky v členských zemích EU, pokud hodnota zakázky přesahuje 250 milionů eur (6,3 miliardy korun).

V Dukovanech se nyní počítá s výstavbou dvou reaktorů, každý by měl přijít při současných cenách na 200 miliard korun. Nová pravidla jsou součástí snahy EU aktivněji bránit zájmy evropských společností v kontextu mezinárodního obchodu.

Komise již na základě tohoto nařízení zahájila několik vyšetřování proti zahraničním subvencím. A to včetně dvou případů z loňského dubna proti dvěma čínským konsorciím, která se ucházela o zakázku na solární fotovoltaický projekt v Rumunsku, a případu z února, jenž se týkal čínských výrobců vlaků v Bulharsku.

Na základě informací, které EDF ve svém dopise poskytla, by evropská exekutiva mohla brzy zahájit předběžné vyšetřování případu KHNP. Pokud se zjistí dostatečné důkazy, mohly by unijní úřady následně spustit hloubkové vyšetřování, uzavírá Euractiv.