Návrh na přezkoumání jaderného tendru podala také francouzská EDF

Události: Stížnost na tendr k dostavbě Dukovan (zdroj: ČT24)

Návrh na přezkoumání tendru na stavbu nových jaderných bloků v Dukovanech podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) také francouzská společnost EDF. Už dříve oznámil podání odvolání americký Westinghouse. Firmy protestují proti průběhu tendru a výběru korejské společnosti KHNP. Oznámil to v úterý ÚOHS, který v současnosti oba návrhy analyzuje. Podle ČEZu má tendr bezpečnostní výjimku, a není tak možné proti průběhu řízení podávat odvolání. EDF k podanému rozkladu sdělila, že jím chce zajistit dodržení zásad férovosti a transparentnosti soutěže.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel návrhy od americké společnosti Westinghouse i od francouzské skupiny EDF proti postupu zadavatele ve výběrovém řízení na výstavbu jaderného bloku/bloků. Úřad se v současné době s obsahem obou návrhů seznamuje,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Podle ministerstva průmyslu a obchodu jsou podobné kroky neúspěšných uchazečů, kterými se snaží bojovat za své zájmy, v podobných případech obvyklé. Připomnělo, že tendr vyhodnocovalo 200 odborníků na právo, ekonomiku a především energetiku.

Přesný obsah námitek obou firem zatím úřad nesdělil. Americký Westinghouse ovšem už v pondělí uvedl, že korejská firma KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru nabízenou v Česku. KHNP s tím nesouhlasí. Obě společnosti vedou kvůli používání technologie dlouhodobý spor, zabývá se jím mezinárodní arbitráž.

Podání rozkladu proti rozhodnutí v tendru potvrdila také EDF, učinila tak v pondělí. „Tímto krokem se EDF snaží zajistit, aby výběrové řízení dodržovalo zásady férové soutěže a transparentnosti, které nejlépe slouží zájmům České republiky, jejího průmyslu a občanů, a to zejména v evropském kontextu,“ uvedla francouzská společnost. Zároveň potvrdila, že její původní nabídka na stavbu až čtyř reaktorů nadále platí.

Podle ČEZu, který je zadavatelem zakázky, má však tendr bezpečnostní výjimku, která podle zákona umožňuje zadavateli nepostupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. „Výběrové řízení probíhá na základě bezpečnostní výjimky, a tak uchazeč nemůže napadnout průběh výběrového řízení u ÚOHS,“ vysvětlil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

90' ČT24: Stížnost na tendr k dostavbě Dukovan (zdroj: ČT24)

Fiala problémy s tendrem neočekává

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že problémy s tendrem neočekává. Podle Fialy si kabinet je vědom toho, že korejská KHNP dlouhodobě vede spory se společností Westinghouse o používání technologie. „Záležitosti jsou ošetřeny,“ řekl premiér.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je příliš brzo na to, aby se mluvilo o zpochybnění celé soutěže. „Znamenalo by to, že bychom tak zpochybňovali každou soutěž, kde zazní nějaká námitka nebo musí rozhodovat ÚOHS,“ podotkl. Zdůraznil, že jde o spor mezi uchazeči. „Nic, co by bylo výjimečné,“ dodal.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Postavit je má korejská společnost KHNP, která uspěla v tendru, v němž jí česká vláda dala přednost před francouzskou firmou EDF. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by se měla podepsat do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

Tendru se původně zúčastnil také Westinghouse, vláda ho však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže. První americká nabídka podle ní nesplnila podmínky.