Dozorčí rada Českých drah bude zpola nová, předsedou se má stát ekonom Zámečník

V dozorčí radě Českých drah mají nově usednout Jiří Minka, Petr Šlegr a Miroslav Zámečník. Ekonom Zámečník se má stát i jejím novým předsedou. Informace webů Zdopravy.cz a Seznam Zprávy potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Řídicí výbor Českých drah ve čtvrtek odvolá dva členy dozorčí rady dopravce a jmenuje tři nové. Třetí křeslo uvolnil již dříve ekonom a tehdejší předseda rady Pavel Kysilka. Ten rezignoval ze zdravotních důvodů.

Nyní má radu opustit Vojtěch Kocourek, který se dlouhodobě pohyboval ve vedení drah anebo ministerstva dopravy a na počátku století dozorčí radě předsedal. Spolu s ním by měl být odvolán Jan Vrátník, kterého řídicí výbor před třemi lety do dozorčí rady dosadil coby ekonomického experta. 

Tuto dvojici a Kysilku by podle Seznamu měli nahradit dopravní expert Petr Šlegr z Centra dopravního výzkumu, ekonom Miroslav Zámečník a Jiří Minka. Ten v minulosti působil ve vedení nákladního dopravce AWT, respektive PKP Cargo International. Zámečník se má stát nejen členem, ale i předsedou dozorčí rady.

„Mohu změny v dozorčí radě potvrdit. Nově příchozí manažeři a experti jsou pro mě zárukou kvality a profesionality,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka Seznamu.

Dozorčí rada bude mít po obměně šest členů. Kromě nově jmenovaných tří v ní zůstanou náměstkyně ministra dopravy Lenka Hlubučková a zástupci odborů Antonín Leitgeb a Vladislav Vokoun.

Obměny dozorčí rady Českých drah v minulosti občas předcházely výměně předsedy představenstva, respektive generálního ředitele firmy. Rada má totiž za úkol jednak kontrolovat zásadní rozhodnutí jejího vedení, jednak vybírá členy managementu. Naposledy dozorčí rada vyměnila předsedu představenstva v prosinci 2020.

Tehdy skončil Václav Nebeský a nahradil jej Ivan Bednárik. Dozorčí rada tehdy argumentovala tím, že kvůli covidové krizi je potřeba rázný krizový manažer. V současnosti ovšem některá média spekulují o tom, že by i Bednárikova pozice mohla být ohrožena.

Stát coby akcionář vykonává svá práva v Českých drahách prostřednictvím řídicího výboru, jehož členy jmenuje vláda, konkrétně ministři dopravy, financí, průmyslu a obchodu, místního rozvoje a obrany. Řídicí výbor potom rozhoduje o složení dozorčí rady. V současnosti je předsedou řídicího výboru náměstek ministra dopravy Jakub Kopřiva. Podle Seznamu čeká i tento výbor personální obměna, změní se i předseda, jímž by se měl stát další náměstek ministra dopravy Tomáš Vrbík. Kupka jeho nominaci nepopřel, pozice ale podle něj bude předmětem dalších politických jednání na vládě.