Zvýšené riziko nákazy zůstává v Praze a na Frýdecko-Místecku. Vše je pod kontrolou, hlásí hygienici

Riziková mapa regionů České republiky se oproti minulému týdnu nezměnila. Většina země je bez většího nebezpečí nekontrolovaného šíření covidu-19, větší výskyt nákazy eviduje ministerstvo zdravotnictví v Praze a na Frýdecko-Místecku. Nehrozí ale nekontrolovaný komunitní přenos nákazy. Na podobu mapy již zareagovali jihočeští hygienici, kteří po jednání krajské krizové rady odvolali opatření platná pro Prachaticko.

V Česku v minulém týdnu přibývalo kolem 290 lidí s prokázanou nákazou covidem-19 denně, pouze v pondělí a o víkendu byly přírůstky nižší. Podle ministerstva zdravotnictví to však neznamená, že by se epidemiologická situace zhoršovala. Zvýšený výskyt nákazy, avšak bez rizika komunitního přenosu vnímají epidemiologové v Praze a okrese Frýdek-Místek.

V Praze představují denní přírůstky asi třetinu celorepublikového počtu, v Moravskoslezském kraji jsou oproti hlavnímu městu asi poloviční. V přepočtu na sto tisíc obyvatel bylo v minulém týdnu v Praze diagnostikováno 35 nových případů a na Frýdecko-Místecku 60. Celorepublikový průměr činí necelých 16 nových případů na sto tisíc obyvatel.

V Praze i na Frýdecko-Místecku je podle hygieniků většina nových případů spojena s velkými ohnisky. Spojit se s nimi nedaří méně než pětinu případů. Podle ministerstva je i v jiných zemích hlášen nejvyšší výskyt v hlavních městech kvůli velké kumulaci lidí a početnosti akcí.

Na Jablunkovsku v okrese Frýdek-Místek se prokázalo propojení mezi ohnisky, podle ministerstva se očekává další nárůst včetně onemocnění seniorů. Mezi novými případy je jich více než čtvrtina. „Lokální ohniska nákazy jsou tvořená z velké části bezpříznakovými případy nebo pacienty s mírným průběhem onemocnění. V lokalitách se zvýšeným výskytem nákazy je situace pod kontrolou, nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, nerostou počty hospitalizovaných,“ ujistila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Jihočeský kraj od středy zmírní opatření

Bílé – tedy bez rizika nákazy covidem-19 – je na nové mapě již podruhé v řadě Prachaticko, kde se v červenci rozšířila nákaza mezi agenturními pracovníky. Bezpečnostní rada Jihočeského kraje proto rozhodla, že od středy v okrese zruší povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách. Nově nebudou muset mít lidé roušky ani na úřadech na území celého kraje.

„V současnosti máme v kraji 140 případů koronaviru, což znamená 21,8 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Domníváme se proto, že můžeme povinné nošení roušek zrušit,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Dodala, že nyní v kraji platí doporučení – nikoli však povinnost – aby lidé nadále měli roušky ve zdravotnických zařízeních. 

Nová ohniska na Uherskohradišťsku: nemocnice a svatba

V neděli přibylo v celé republice 121 lidí s pozitivními testy na covid-19, poměrně nízké číslo však souviselo pravděpodobně s nižším počtem provedených testů. V neděli jich laboratoře obvykle zpracují kolem dvou až tří tisíc oproti sedmi až osmi tisícům v pracovní dny. 

Dvě nová ohniska zaznamenali hygienici na Uherskohradišťsku. První je v uherskohradišťské nemocnici, kde se podle jejího mluvčího Egona Havrlanta nakazilo třináct lidí. Jde o deset zdravotníků a tři pacienty, kteří spolu leželi na pokoji na rehabilitačním oddělení.

Dalším ohniskem se stala svatba, odkud odešlo jedenáct lidí nakažených covidem-19, řekla Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice. „Probíhá trasování osob v rizikovém kontaktu. Epidemiologickou situaci nadále monitorujeme,“ dodala.

Počty nakažených nejspíše nejsou konečné, probíhá další testování. Nemocnice chce otestovat minimálně stovku svých zaměstnanců.