Senát schválil zpřísněný zbraňový zákon i zakotvení termínu některých voleb

Horní komora parlamentu ve středu odpoledne velkou většinou schválila novelu zbraňového zákona, která například zavádí pro prodejce zbraní povinnost hlásit podezřelé nákupy a zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let. Senátoři odhlasovali také zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Novela desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz. Senát schválil i ústavní zakotvení termínu krajských, senátních a obecních voleb na konci prvního říjnového týdne tak, aby se neposouvaly k létu.

Sjednocení základních volebních pravidel Senát schválil beze změn. Nedoplnil ji o korespondenční formu hlasování pro Čechy v zahraničí, jak to žádal senátor Marek Hilšer z klubu Starostů. Vládní koalice chce tuto úpravu prosadit samostatnou novelou, kterou prosadila zatím v prvním ze tří kol sněmovního projednávání. Podle senátorů vládních stran je třeba ctít dohodu s opozicí ve sněmovně i kvůli riziku, že zákon by nebyl přijat. Pro přijetí nových volebních pravidel hlasovalo 68 ze 74 přítomných senátorů. Ústavní novelu ještě dostane k podpisu prezident, na rozdíl od obecných zákonů ji nemůže vetovat.

Norma by měla platit od roku 2026 a má také přinést vytvoření jednotného informačního systému voleb, snadnější získání voličských průkazů, elektronizaci podávání kandidátních listin nebo zestručnění hlasovacích lístků pro senátní a prezidentské volby.

Senát večer schválil také zavedení funkčního období pro vedoucí státní zástupce a úpravu pravidel odvolání nejvyššího žalobce navzdory postoji právního výboru a podpořil, aby firmy mohly do budoucna vyřazovat emisní povolenky za emise, které vypustily do ovzduší v předchozím roce, až k 30. září, a nikoli k 30. dubnu jako dosud. Jde současně o termín, dokdy musí příslušné množství povolenek nakoupit. Firmy tak budou moci jejich pořízení rozložit do delšího období. 

Zakotvení termínu voleb

Důvodem zakotvení pevného termínu regionálních a místních voleb je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) snaha zabránit tomu, aby se přibližoval k období letních prázdnin a dovolených, což by snižovalo voličskou účast.

Regionální volby se podle dosavadních volebních zákonů musejí konat vždy před uplynutím funkčního období stávajících zastupitelstev a příslušné třetiny členů horní parlamentní komory. Zatímco například předloni se tak komunální a senátní volby uskutečnily na konci posledního úplného zářijového týdne, o dvě desetiletí dříve se konaly na přelomu října a listopadu.

Zbraňový zákon, který na rozdíl od původní vládní předlohy zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek, stejně jako další schválenou legislativu, ještě posoudí prezident.

Rakušan senátorům řekl, že nový zákon kvůli digitalizaci centrálního zbraňového registru a jeho propojení s dalšími policejními a zdravotními evidencemi nabyde účinnosti až od roku 2026. Kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zabil 14 lidí a následně i sebe a 25 lidí zranil, mají být ale některé pasáže ještě letos zahrnuty dílčí novelou do stávajícího zákona.

Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům například kvůli vyhrožování na sociálních sítích. Podle ministra toto oprávnění nebude možné používat svévolně, ale bude muset být odůvodněné a bude možné jej přezkoumat soudně. Podnět k zajištění zbraně by mohli dát i starostové nebo ředitelé škol.

Lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálního registru zbraní

Nový zákon kromě zkrácení lhůty pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní zahrnuje možnost policie případně nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Lékař, který zjistí, že jeho pacient trpí nemocí, vadou nebo stavem, které omezují jeho zdravotní způsobilost, má mít podle nového předpisu povinnost oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii.

Dílčí novela by mohla zavést povinné specializované psychologické vyšetření pro nové žadatele o zbrojní oprávnění, případně o tom bude moci rozhodnout vláda na základě zmocnění podle nového zákona. Platný zákon psychologický posudek nevyžaduje, nutné je jen doložení zdravotní způsobilosti žadatele. Praktický lékař, který tuto způsobilost osvědčuje, si pouze může vyžádat také posudek psychologa. Senátorka Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09 po několikahodinové debatě neprosadila zavedení povinných psychotestů pro nové držitele zbrojních průkazů.

Vlastní zákonná pravidla dostane i použití vojenské munice, které doposud upravuje zákon o zbraních a střelivu. Senát je hladce schválil bezprostředně po novele zbraňového zákona.

Praní špinavých peněz

Zákon proti praní špinavých peněz, označovaný také anglickou zkratkou AML, umožňuje určovat skutečné majitele firem a prověřovat původ majetku nebo podezřelé finanční transakce. Povinnost prověřování klientů zákon ukládá zejména těm podnikatelským subjektům, které se mohou podílet na transakcích zneužitelných pro praní peněz nebo pro financování terorismu. Týká se například úvěrových institucí, realitních kanceláří, auditorů a správců svěřenských fondů.

Nově budou muset klienty podle novely kromě insolvenčních a restrukturalizačních správců prověřovat také provozovatelé on-line loterie a on-line binga. Stejnou povinnost budou mít výslovně rovněž obchodníci s drahými kovy. Podle dosavadní úpravy nebylo jednoznačné, zda se na ně zákon vztahuje, zdůvodnilo změnu ministerstvo financí. Norma umožní také neprověření klienta v případech že by ho taková kontrola mohla varovat před případným zásahem Finančního analytického úřadu (FAÚ). Subjekty podléhající zákonu ale budou muset v případě neprovedení kontroly ihned upozornit FAÚ na podezřelý obchod.

Novela rovněž zvyšuje na milion korun horní hranici pokuty pro jednotlivce za neprovedení kontroly instituce, která zákonu podléhá. Dosavadní maximální postih sto tisíc korun podle důvodové zprávy nesplňuje požadavek na to, aby byl dostatečně odrazující.

Horní komora ve středu také schválila nová pravidla pro správce nesplácených úvěrů. Ti budou zřejmě muset získat k tomuto podnikání licenci od České národní banky, živnostenské oprávnění jako dosud jim stačit nebude. Zákon počítá rovněž se zpřísněním požadavků na obchodníky s těmito úvěry. Vláda si od normy dle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) slibuje kultivaci prostředí vymáhání nesplacených pohledávek. Nyní ji dostane k posouzení prezident.

Senát vzal ve středu na vědomí petici za zachování koruny jako české měny a dojednání výjimky pro její nahrazení eurem tak, jak mu to doporučily jeho výbory. Odmítl návrh vyzvat vládu, aby při případném vstupu do eurozóny brala ohled nejen na expertní stanoviska ministerstva financí a České národní banky, ale také většinovou vůli českých podnikatelů a občanů. Neúspěšně to požadoval senátor Jaroslav Chalupský (za Svobodné).