Zeman ukončil návštěvu Ústeckého kraje. Potvrdil, že po 32 letech dá politice sbohem

Události ČT: Zeman navštívil Ústecký kraj (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ukončil dvoudenní návštěvu Ústeckého kraje, kam přijel se ženou Ivanou na pozvání hejtmana Jana Schillera (ANO). Dopoledne navštívil děčínskou společnost Chemotex, poté se přesunul do Lukavce na Litoměřicku, který získal titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. Svou poslední návštěvu v regionech v roli hlavy státu ukončil v Třebívlicích na Litoměřicku. Na brífinku potvrdil, že po 32 letech se skončením mandátu ukončí svou politickou kariéru. Řekl, že si dokáže představit příjemnější věci, než je politika, zmínil například čtení knih.

Pracovníci Chemotexu prezidentovi pokládali osobní otázky. Ptali se ho například, jak bude trávit čas po ukončení funkčního období. Sdělil, že bude zejména číst a sledovat televizi. Jeden z dotazů směřoval také k vydání další publikace. Na to Zeman reagoval, že již psát nechce. „Je to těžká práce. Žádnou další knihu neplánuji,“ uvedl prezident a podotkl, že za svůj život napsal dvě knihy.

Na konci setkání připomněl neštěstí z roku 2018, kdy v podniku unikl fenol. Jeden člověk tehdy zemřel na místě, další posléze v nemocnici. Jeden z pracovníků za to byl odsouzen. „Doufám, že vás nic podobného už nepotká,“ sdělil. 

Návštěva prezidenta Zemana v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

V pondělí se Zeman sešel s krajskými zastupiteli v Ústí nad Labem a navštívil Děčín, kde se vedle vedení města potkal s obyvateli. Prezident se v Ústí nad Labem vyjádřil k rozsáhlému požáru v Českém Švýcarsku, za jehož rozšířením podle něj stojí mimo jiné bezzásahové zóny v národním parku, a uvedl, že v době energetické krize je třeba využívat místní zdroje, jako je hnědé uhlí. Opětovně podpořil splavnění Labe.

Zeman potvrdil, že Jurečka požádal o zrušení schůzky s Hladíkem

Na brífinku na závěr návštěvy Ústeckého kraje Zeman potvrdil, že ho ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) požádal o zrušení schůzky s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Prezident dodal, že této žádosti vyhoví. 

Policie v úterý během razie související s korupční kauzou okolo rozdělování bytů v Brně požádala dosavadního náměstka brněnské primátorky Hladíka o přístup do jeho kanceláře a o podání vysvětlení. Jurečka novinářům ve sněmovně řekl, že Hladík není obviněn a policii prokázal součinnost. Jeho kandidaturu probere ve čtvrtek široké vedení KDU-ČSL.

Zeman souhlasí s Národní rozpočtovou radou

Zeman na brífinku také sdělil, že sdílí stanovisko Národní rozpočtové rady, která kritizovala návrh státního rozpočtu na rok 2023 se schodkem 375 miliard korun. „Tři sta sedmdesát pět miliard po měsících zapřísahání se, že bude rozpočtová odpovědnost. Já zde sdílím stanovisko Národní rozpočtové rady, která tento návrh rozpočtu velmi radikálně kritizovala,“ uvedl Zeman.

Prezident počká na projednávání rozpočtu v Poslanecké sněmovně a se svým stanoviskem tam vystoupí. Společný návrh ANO, ODS a SPD na snížení daně z příjmu fyzických osob považuje Zeman za hrubou ekonomickou a fiskální chybu.

Zvýšit věk pro odchod do penze? Podle Zemana možná jen mírně

Prezident Zeman by dokázal pochopit velmi mírné zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu. Přál by si ale, aby ji nebylo nutné prodlužovat. Poznamenal, že jde o politické rozhodnutí a že každá vláda se obává stanoviska voličů, které by v tomto případě bylo zcela určitě negativní.

„Já bych si samozřejmě přál, aby nebylo nutné prodlužovat hranici pro odchod do důchodu. Je to moje osobní přání jako člověka, který ví, že řada lidí je už v 65 letech natolik vyčerpána, že si potřebuje odpočinout,“ řekl. „Na druhé straně dokážu pochopit velmi mírné, to bych chtěl podtrhnout, prodloužení věkové hranice,“ doplnil.

Jurečka minulý týden serveru Seznam Zprávy řekl, že posun věkové hranice odchodu do důchodu je nevyhnutelný. Přikročit k němu bude podle něj potřeba kolem roku 2030. Budoucí vláda se proto tomuto rozhodnutí nevyhne, řekl. V současné době je nejvyšší věková hranice odchodu do důchodu 65 let.

Konec politické kariéry

Prezident během návštěvy Ústeckého kraje také potvrdil, že po 32 letech se skončením mandátu ukončí politickou kariéru. Uvedl, že je to možná jeho poslední tisková konference a rozloučil se s novináři. Ukončení kariéry Zeman několikrát oznámil (nejprve na konci svého premiérství, poté po neúspěšné parlamentní volbě hlavy státu) i v minulosti, přesto se do politiky vrátil. Prezidentské volby se uskuteční v polovině ledna 2023.

V souvislosti s prezidentskou volbou Zeman zmínil, že je pro to, aby na prezidenta mohli kandidovat pouze ti, kteří získají podpis alespoň padesáti tisíc občanů. Kritizoval tak fakt, že někteří kandidáti nyní shánejí podporu u členů obou komor Parlamentu. 

„Kritizoval jsem to mnohokrát,“ uvedl Zeman. „Já bych to zrušil. To je jeden z neúspěchů mé politické dráhy, že se to nepodařilo prosadit,“ dodal. Podle něj je nemožné, aby deset senátorů určovalo, kdo bude prezident, když jsou ke zvolení prezidentem potřeba nejméně tři miliony voličských hlasů. Pokud kandidáti neumí sehnat alespoň 50 tisíc podpisů, dokazuje to podle Zemana, že nemají důvěru alespoň této malé části z osmi milionů oprávněných voličů.

Sever Čech navštívil prezident naposledy v červnu 2018. Zastavil se tehdy v místech, v nichž získal v prezidentských volbách největší podporu. Poslední prezidentské volby se konaly v lednu 2018.