Poslance čeká dlouhé jednání o rozpočtu. Koalice chce schodek 375 miliard korun

Události 17. 10.: Sněmovna bude řešit rozpočet, jsou k němu desítky návrhů (zdroj: ČT24)

Poslanci budou během úterý v závěrečném čtení rozhodovat o novele státního rozpočtu na tento rok. Koalice předkládá úpravy zvyšující schodek na 375 miliard korun. S navýšením peněz pro sociální oblast souhlasí i opozice. Návrh jako celek ale podpořit nechce.

Peníze navíc ještě do letošního rozpočtu chce třeba ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který o podobě svého návrhu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) debatoval ještě těsně před druhým čtením novely. Zvedají se totiž výdaje na sociální systém.

„Máme zvýšenou podporu pro osoby se zdravotním postižením, zvýšení normativů pro příspěvek na bydlení a nárůst těchto žádostí. To jsou informace, které jsme věděli v září nebo koncem srpna, když už ta novela byla odeslaná,“ přibližuje Jurečka.

Pro tento návrh by se mohla vyslovit obě opoziční hnutí. Zatímco předseda SPD Tomio Okamura už v pondělí potvrdil, že návrh podpoří, tak ANO o něm chce ještě jednat na klubu. „Ty peníze mají směřovat na pomoc slušným lidem, na druhou stranu dodáváme, že se vůbec o tuto částku rozpočet nemusí zadlužovat, pakliže by vláda škrtla nepotřebné výdaje, třeba peníze solárním baronům,“ vzkázal kabinetu Okamura.

ANO má výhrady

„Víme, že je deficit v sociálních službách, chybí tam dost peněz, které vláda podcenila, takže tam to zvážíme. Já osobně se nekloním k podpoře peněz na dotační programy, protože vláda je letos neutratí,“ má výhrady exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Další návrh, který navyšuje schodek o 38 miliard, má totiž pokrýt pomoc firmám a náklady na úsporný tarif. Finální deficit tak po schválení může stoupnout až na 375 miliard korun. Opozice to kritizuje. Očekává se tak dlouhé schvalování.

„Troufám si říct, že podpoříme pozměňovací návrh pana Jurečky, tedy sedm miliard v sociální oblasti. U těch 38 miliard se poradíme. Já jsem osobně skeptický, vláda na poslední chvíli dohání to, o čem my mluvíme od března – to jest podpora nejen občanů, ale i podnikatelů. Obáváme se, že když se to schvaluje takhle na konci října, tak se ty peníze ani nevyčerpají. Jde v zásadě o peníze, které se budou čerpat v roce 2023,“ zkritizoval postup kabinetu člen sněmovního rozpočtového výboru Patrik Nacher (za ANO). 

Poslanci čekají dlouhé jednání

S Nacherovým hodnocením nesouhlasí další člen rozpočtového výboru Michael Kohajda (KDU-ČSL). „Je to evidentně na rok 2022, protože ty prostředky jsou časově určeny na tento rok. Jestliže ANO nebude pro tento návrh hlasovat, tak nehlasuje pro to, abychom pomohli lidem a firmám. Myslím, že to je v naprostém rozporu s tím, co říká ve sněmovně,“ zmínil Kohajda. Vypíchl, že z 38 miliard má jít třicet právě na pomoc podnikatelům.

Nacher si postěžoval, že vláda zaujala ke všem opozičním pozměňovacím návrhům nesouhlasný postoj. „Nemůžu se zbavit dojmu, že takhle se státní rozpočet neschvaluje. Je patrné, že nejde až tak o pomoc, ale čistě o politiku,“ míní. Zároveň odmítl, že úterní jednání budou provázet obstrukce. „My to zdržovat nebudeme, ale budeme dávat razantně najevo, že naše představa je jiná,“ avizoval.

90’ ČT24 – Schvalování novely rozpočtu na rok 2022 (zdroj: ČT24)

Kohajda opoziční pozměňovací návrhy, podle nichž se mají v rámci rozpočtu přesouvat peníze, nepovažuje za systémové řešení. „Já v mnohých návrzích ANO vidím jen prodlužování (jednání), protože o každém návrhu budou dlouho hovořit a místo rychlé práce ve sněmovně to zas budou hodiny a hodiny, kdy budeme čekat. I když víme, že koalice vůli vlády prosadí,“ zdůraznil Kohajda. Prý má informace o tom, že ANO bude jednání sněmovny natahovat do pozdních nočních hodin, možná až do brzkého rána.

„Jednání o rozpočtu je vždycky složité, ale rozpočet a jeho novelu musíme mít schválenou, tak to do konce prostě musíme dovést,“ má jasno vicepremiér Vít Rakušan (STAN).