Zeman dolů, Pavel nahoru. Někde už vyvěsili neoficiální portréty nové hlavy státu

Události: Někde už vyvěsili neoficiální portréty nové hlavy státu (zdroj: ČT24)

Prezidentská výměna byla už ve čtvrtek viditelná i na některých školách a úřadech. Portréty Miloše Zemana střídaly ty s Petrem Pavlem. Zatím šlo o neoficiální snímky, často fotografii, kterou nová hlava státu využívala v kampani.

V jedné z karvinských škol se do výměny pustili hned ráno. Tisk i fotografii zařídili z vlastních zdrojů. „Máme úctu k tradicím, obraz prezidenta jsme měli celou dobu ve třídách bez ohledu na to, kdo to byl,“ vysvětlil ředitel karvinské Základní a Mateřské školy Majakovského Roman Hamrus.

Podobný přístup zvolili i ve škole ve druhé pražské části. Výměnu chystají zhruba na třiceti místech včetně ředitelny. „Je to nejvyšší představitel státu, proto si myslíme, že by měl viset v učebnách i v kancelářích,“ má jasno ředitel Základní a mateřské školy Na Smetance Zbyšek Vít.

Také na městském úřadě v Čelákovicích zatím visí provizorní fotografie. Oficiální portrét ještě zveřejněn nebyl. Podobně jako v případě Miloše Zemana ho zřejmě nebude fotit Česká tisková kancelář.

Nakonec nejspíš vznikne i nová prezidentská známka, ač se k tomuto tématu Pavel v minulosti stavěl poměrně rezervovaně. „My jsme se s týmem pana prezidenta už několikrát sešli a diskutovali jsme, v jakém formátu a s jakým motivem by ta známka mohla vyjít,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Přesné datum ještě známé není. Podle pošty by známka s novým prezidentem mohla vyjít zhruba do tří měsíců. Limitované edice známek s prezidenty jsou stále k dostání, nejméně kusů je s Václavem Havlem.

Změnily se také internetové stránky Pražského Hradu. První tisková zpráva byla o složení prezidentského slibu a nástupu do funkce.