Zastupitelé Karlovarského kraje složili slib. Na ustavujícím zasedání ale nevolili vedení

Noví zastupitelé Karlovarského kraje ve čtvrtek složili slib. Na ustavujícím zasedání ale nevolili nové vedení kraje, jednání o koalici totiž stále pokračují. Blok 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Volby pro kraj, Místních a SNK1 jedná o koalici s ODS a KDU-ČSL. Aktuálně jde o jediný kraj bez domluvené koalice. Dohodnout ji chtějí do týdne. Za týden by také mělo jednání zastupitelů pokračovat.

Zastupitelský slib složili noví členové zastupitelstva osobně a v případě Jitky Pokorné (SNK1) přes videopřenos. Následně navrhl lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA) přerušení jednání a odložení na čtvrtek 19. listopadu. Pro hlasovalo 28 zastupitelů. Na přerušení a odložení jednání zastupitelstva o týden se už ve středu dohodl blok 21 zastupitelů s ODS a KDU-ČSL.

„Protože vnímám silnou vůli se domluvit na koalici, ale jednání ještě nejsou dokončena, navrhuji neschválení programu a přerušení jednání,“ uvedl Kulhánek. Následovala ale poměrně dlouhá diskuse se zastupiteli za ANO, kteří navrhovali, aby zastupitelé alespoň zvolili finanční výbor, protože se blíží schvalování rozpočtu.

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) navrhovala, aby se jednání přerušilo a předsedové klubů se pokusili najít shodu. Jenže zastupitelé z řady bloku, který vyjednává o možné koalici, argumentovali tím, že dokud není dohoda dojednaná, nemá smysl volit finanční výbor, a tím, že termín schvalování rozpočtu lze posunout.

„Přijde mi to jako smutný příběh. Hnutí ANO vyhrálo volby a pokoušeli jsme se se všemi komunikovat a vycházet všem vstříc, nicméně byli jsme zatím odsunuti na vedlejší kolej. Ale uvidíme, je ještě týden,“ shrnul povolební vývoj dosavadní hejtman Petr Kubis (ANO).

V krajských volbách vyhrálo v Karlovarském kraji hnutí ANO, které získalo 13 mandátů. Na druhém místě skončila kandidátka STAN s osmi mandáty, třetí byli Piráti s šesti mandáty. Po čtyřech mandátech získala koalice ODS a KDU-ČSL, hnutí Místní a SPD. Tři mandáty má Volba pro kraj, stejně tak jako SNK1 – Starostové našeho kraje.