Základní ošetření dětí by měly školy zvládnout, některé to ale odmítají. Ministerstvo sestaví pravidla

Události: Pravidla ve školkách a školách při zdravotnických úkonech (zdroj: ČT24)

Školy i školky stále častěji řeší postup u žáků s diabetem, celiakií nebo při vytahování klíšťat. Legislativa jim tento typ zdravotních služeb provádět umožňuje, některé školy to ale odmítají. Resort zdravotnictví proto jedná o sjednocení pravidel.

Resorty školství a zdravotnictví umožnily školám poskytování zdravotních služeb, i tak se ale řada rodičů potýká s problémy. 

Synovi Jitky Richtové našli ve školce klíště. Odmítli ho ale na její žádost vytáhnout. Musela proto odjet z práce a udělat to sama. „Mám možnost odjet, ale je spousta rodičů, kteří nemohou. A to by znamenalo, že klíště bude přisáté osm hodin, než přijedou z práce. To je špatně,“ říká Richtová. 

Podle výzkumníka Parazitologického ústavu a Biologického centra Akademie věd ČR Daniela Sojky je v případě boreliózy zhruba čtyřiadvacet hodin na to, aby se infekce nepřenesla. „Hraje tady roli čas. A je klíčové to klíště jakýmkoliv způsobem vyndat,“ vysvětluje. 

Naopak za základní škole v Davli vytahují klíšťata školákům denně. Třetina sboru má zdravotní kurz. „Stát a hygienická pravidla nás nijak nesvazují, ale musíte chtít a mít podmínky,“ podotýká ředitelka školy Jana Hrubá. V Davli mají děti s celiakií i diabetem – dohromady čtyři školáky. Klíčová je ale podle nich domluva s rodiči.  

Ve školce Korycanská v Praze 8 mají i zdravotní sestry. „Opravdu se k nám stahují děti z celé Prahy. Máme tady i jiné děti – s celiakií, po leukémii, po transplantaci,“ podotýká ředitelka školky Kateřina Pechová.   

Ministerstvo tak se zástupci škol a odborníky nyní jedná o sjednocení pravidel. „Chceme, aby to bylo pro všechny stejně nastavené, aby to mohl vykonávat laik na základě zpracovaného materiálu,“ uvedla předsedkyně sdružení Dia děti Zdeňka Staňková.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je důležité, aby měl pedagog pravidla jasně daná, „aby byla garantována bezpečnost, když úkon provede řádně“. Podle něj jde roční debata do finále. Další jednání má být v pondělí.