Zájem živnostníků o platbu státního nemocenského pojištění klesl

Události: Nemocenské pojištění (zdroj: ČT24)

Zájem živnostníků o platbu státního nemocenského pojištění klesl. Loni si ho hradilo zhruba 99 tisíc samostatně vydělávajících, tedy asi o tři tisíce méně než v roce předchozím. Celkově přitom živnostníků přibylo, vyplývá z dat České správy sociálního zabezpečení.

Minimální platba státu je pro letošní rok 216 korun. Denní dávka je pak 143 korun, ale až od 15. dne nemoci. „Osmasedmdesát procent všech přiznaných pracovních neschopností je do jednoho měsíce, takže pokud patřím mezi OSVČ, které ty rezervy nemají, tak za mě dává smysl si to koupit od toho prvního dne,“ podotýká odborník na životní pojištění Sirius Finance Jiří Runczik.

To umožňují komerční pojišťovny. U sjednání pojistky ale sledují věk a zdravotní stav člověka. „Pokud jsem mladý a zdravý, tak mně dává spíš smysl komerční pojištění. Pokud už jsem starší a nemocnější, tak poté může spíše dávat smysl ten systém státní,“ dodává Runczik.

Nemocenské pojištění pro OSVČ
Zdroj: ČT24

„V covidové době počty spíše nepatrně rostly. Teď spíše zaznamenáváme pokles, ale dlouhodobě se pohybujeme kolem devíti procent z celkového počtu osob samostatně výdělečně činných,“ zmínil ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

Přihlásit se ke státnímu nemocenskému pojištění může živnostník kdykoliv v průběhu roku. Stejné je to s odhlášením. U komerčních pojistek je lhůta pro výpověď daná konkrétní smlouvou.