Pracujícím důchodcům se mají snížit sociální odvody, ze mzdy jim zůstanou stovky navíc

UDÁLOSTI: Změny pro pracující důchodce (zdroj: ČT24)

Pracujícím důchodcům by se v rámci chystané penzijní reformy měly snížit sociální odvody. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od toho slibuje, že tak zvýší motivaci seniorů k práci i v důchodovém věku. Opozici se změna příliš nelíbí. Chtěla by zachovat současný model s výraznějším trvalým zvyšováním penze za výdělečnou činnost. Podle ministerstva je to ale méně výhodné a navíc složitější. V Česku si přivydělává zhruba půl milionu seniorů, chystané změny by se měly dotknout více než poloviny z nich.

Podmínky pro pracující seniory by se měly změnit od příštího roku, dotkne se to zaměstnanců i životnostníků. Už jim trvale neporoste penze, ale sníží se jim sazby pojistného o šest a půl procenta. Například ti, kteří vydělají 20 tisíc korun hrubého, by měli čistý příjem vyšší o 1300 korun.

Koaliční politici to považují za lepší než současný systém. „Benefit máme okamžitě k dispozici, proto nám to řešení přijde atraktivnější,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Upozornil, že podle současných pravidel je ve skutečnosti zvýšení důchodu jen nepatrné, v průměru o 80 korun měsíčně, a to jen tehdy, když o to pracující senior aktivně požádá. Částka se vyplácí zpětně za celý rok.

Také podle místopředsedy poslaneckého klubu STAN Viktora Vojtka povede změna k tomu, aby pracující senioři „byli zvýhodněni okamžitě“. Olga Richterová (Piráti) ji vnímá jako zdůraznění toho, že práce v důchodovém věku se seniorům „vyplatí a zůstane jim víc“.

Sněmovní opozice se v této otázce neshodne. Hnutí ANO se obává, že trh na situaci rychle zareaguje a výdělky seniorů se kvůli tomu sníží. Je proto spíše pro to, aby zůstalo současné zvýhodnění pracujících důchodců, respektive aby se ještě zdůraznilo. „Je motivační zvýšit částku, která navyšuje důchod. Někdy, až nebude moci (senior) pracovat, tak bude mít vyšší důchod,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Naopak SPD se v tomto případě shodne s koalicí, že by nový systém mohl být pro pracující důchodce výhodnější. „Bude to pro ně finančně motivační oproti současnému systému, kdy je zvýhodnění pouze v pár desítkách korun,“ podotkla poslankyně Lucie Šafránková (SPD).

Podle údajů Českého statistického úřadu pracovalo k loňskému září 529 tisíc lidí ve věku nad 60 let. Mírně mezi nimi převažovali muži, jichž pracovalo 284 tisíc. Do práce chodí i po dosažení důchodového věku nejčastěji specialisté a řídicí pracovníci. Vyšší zastoupení mají senioři i ve službách a prodeji.