Začíná očkování vakcínou, která lépe zabírá na omikron. Týdně bude přicházet 700 tisíc dávek

Události: Týdně dorazí 700 tisíc dávek očkování (zdroj: ČT24)

Od pondělí je možné zaregistrovat se na očkování modifikovanou vakcínou proti covidu-19, jejíž první dodávka dorazila do Česka v minulém týdnu. Dostat ji mohou zájemci starší dvanácti let, kteří dostali předchozí dávku nejpozději před třemi měsíci. Vylepšená vakcína se bude podávat pouze jako posilující dávka. Kdo dosud nemá žádné očkování proti koronaviru a chtěl by ho, dostane nejprve základní verzi, uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

K přeočkování vylepšenou vakcínou Comirnaty od výrobce Pfizer a také modifikovanou vakcínou Moderna, která by měla brzy přijít také, je možné se registrovat na webu ministerstva zdravotnictví. Zatím jsou na 54 očkovacích místech, podle hlavní hygieničky ale přibudou i další.

„V centrálním rezervačním systému naleznete označení těchto vakcín pod názvem Pfizer 2022, případně Spikevax/Moderna 2022. Pouze to indikuje, že je na očkovacím místě tato vakcína k dispozici, nikoliv že touto vakcínou musíte být očkováni. Finální rozhodnutí o tom, jakou očkovací látku podat, je vždy na lékaři,“ podotkl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Brífink ministerstva zdravotnictví k dostupnosti nových vakcín proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Na přeočkování modifikovanou vakcínou mohou přijít lidé, kteří předchozí dávku dostali nejpozději před třemi měsíci. Pavla Svrčinová uvedla, že predikce počítají s tím, že by se covid-19 mohl začít významně šířit v říjnu nebo listopadu, až se zhorší počasí a lidé budou více uvnitř, není ale podle ní potřeba s přeočkováním čekat.

„Občané jsou vyzýváni k tomu, aby šli na očkování. Ochrání je ani ne tak před tím, že by vůbec nedostali covid, ale před těžkým průběhem, před hospitalizací a případně před fatálními důsledky tohoto onemocnění. Takže na očkování kdykoliv,“ míní hlavní hygienička.

Rizikoví pacienti nemají podle Chlíbka s očkováním čekat

Epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek považuje co nejrychlejší přeočkování za důležité hlavně pro lidi nad 60 let, lidi s poruchou imunity a pacientům s přidruženými chorobami, které mohou vést k vážnějšímu průběhu covidu-19. Neměli by čekat ani na další vylepšení vakcín. „I očkovací látka s omikron-1 má lepší výsledky než předchozí, neupravená. Zejména u rizikových lidí je otázkou, proč čekat. Pořád na něco čekáme a pak se může stát, že při čekání člověk vážně onemocní,“ varoval.

Lidem, kteří do rizikových skupin nepatří, ovšem Chlíbek doporučil počkat, než budou v Česku vakcíny účinnější i proti subvariantám omikronu.

Další modifikace přijde brzy. Podle náměstka se bude vždy očkovat tím nejnovějším

Zásoby modifikovaných vakcín by se měly rychle zvětšovat, podle Pavlovice bude přicházet 700 tisíc dávek týdně. Epidemiolog Roman Chlíbek upozornil, že brzy budou k dispozici i další modifikované vakcíny. Ty, které již přišly na očkovací místa, by měly lépe chránit před nákazou koronavirovou variantou omikron, zatímco ty očekávané by měly být účinnější i proti jejím nakažlivějším subvariantám.

Roman Chlíbek k aktualizovaným vakcínám proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

„Měli bychom vždy dostávat tu vakcínu, která je nejnovější dle schválení EMA (Evropskou lékovou agenturou). V tuto chvíli byla pro očkování uvolněna vakcína, která je modifikována pro omikron. Pokud EMA schválí další vakcínu, která bude doplněná o novější variantu omikronu, i ta bude dostupná, ale v tuto chvíli ještě není,“ upřesnil náměstek Pavlovic.

Stát má zároveň přes pět milionů dávek základních vakcín. Podle Pavlovice budou i ony k užitku. Modifikovaná vakcína je určena pouze k přeočkování. Starší typ je proto stále potřeba k základnímu očkovacímu schématu. 

Nakažených mírně přibývá. Pro Svrčinovou je důležité, že neroste počet hospitalizovaných

Dosud se nechalo proti covidu-19 v Česku očkovat podle dat ministerstva necelých sedm milionů lidí – tedy přes 65 procent populace. Proočkovanost je nejvyšší mezi lidmi nad 70 let. Vakcínu proti koronaviru mohou dostat i děti od pěti let, ve věkové skupině 5 až 11 let je proočkovanost sedmiprocentní. Pro jednu posilující dávku vakcíny si přišlo 38 procent lidí, druhou posilovací dávku dostala necelá dvě procenta lidí, tedy necelých 199 tisíc osob.

Lidí s pozitivním testem na koronavirus v posledním týdnu přibývá. V pracovní dny uplynulého týdne se prokázala nákaza vždy u více než dvou tisíc lidí a ve srovnání s předchozím týdnem byly vyšší přírůstky i o víkendu. Podle Pavly Svrčinové je ale nárůst velmi mírný. Za zásadní považuje, že neroste počet lidí, kteří kvůli covidu skončili v nemocnici. Hospitalizováno bylo v neděli 614 pacientů s touto nemocí.

„To je ten hlavní signál, že situace je stabilizovaná a není potřeba dělat žádná jiná doporučení než používání respirátorů v zařízeních zdravotní a sociální péče,“ zdůraznila Svrčinová. Jak počty nakažených ovlivnil začátek školního roku a návrat z dovolených, podle ní ukáže tento týden.