Za jízdu bez pásu dostal Rakušan pokutu 1500 korun

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dostal pokutu 1500 korun za jízdu v autě na místě spolujezdce bez zapnutého bezpečnostního pásu. Rakušan se přestupku dopustil při cestě na debatu ve Vyškově, video z auta sám zveřejnil na sociální síti X. Později se omluvil a uvedl, že je připraven pokutu zaplatit. Hrozila mu sankce až dva tisíce korun na místě nebo pět tisíc korun ve správním řízení.

Video, jak cestuje autem nepřipoutaný, zveřejnil Rakušan na začátku minulého týdne. „Zjištěné porušení bylo s přestupcem projednáno uložením pokuty příkazem na místě ve výši 1500 korun,“ sdělil po dotazu ČT mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

„Dnes jsem cestou na Debatu bez cenzury natočil video v autě, bohužel bez pásu. Omlouvám se, byla to chyba. Jsem samozřejmě připravený za to zaplatit odpovídající pokutu,“ kál se minulý týden Rakušan na sociální síti X. „A vy, prosím, buďte pozornější než já. Pásy zachraňují životy,“ doplnil.

Stejnou sankci policie před třemi roky uložila i tehdejší ministryni financí Aleně Schillerové (ANO). Ta byla nepřipoutaná na zadním sedadle, když natáčela video o dočasném zrušení DPH na respirátory. Za pochybení se politička omluvila a uvedla, že pošle deset tisíc korun Českému sdružení obětí dopravních nehod.