Za dřívější splacení hypotéky by banky mohly účtovat i část úroků, zní vládní návrh

Události: Novela zákona o spotřebitelském úvěru (zdroj: ČT24)

Vláda schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Nově by zájemci, kteří hypotéku v době fixace chtějí splatit dříve, mohli hradit až dvě procenta ze zbývající nesplacené částky. To tak může místo dnešních maximálně několika tisíc nově znamenat i desítky tisíc korun. Dle návrhu by také lidé mohli bezplatně úvěr splatit dříve i při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou a v případě rozvodu. Výhrady má nejen opozice, ale i někteří poslanci z hnutí STAN.

Pokud teď chtějí lidé splatit hypotéku dříve, zaplatí často jen administrativní poplatek, který si banky určují samy. Ze zákona je ale jeho maximální výše tisíc korun. Vláda počítá s tím, že by si banky mohly nově kromě poplatku účtovat také část úroků.

Jednat by se mělo o rozdíl mezi úrokem, který má dlužník sjednaný do konce fixace, a takzvaným referenčním úrokem. Tedy průměrem aktuálních sazeb na trhu, který má měsíčně zveřejňovat Česká národní banka. Klient by však neměl zaplatit více než dvě procenta ze zbývající nesplacené částky úvěru.

„Pravidla jsou celkem nevyjasněná, takže klient ani banka, když dojde k předčasnému splacení hypotéky, nevědí, kolik je to bude stát. My vítáme, že se to vyjasní,“ okomentoval aktuální záměry mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Bezplatné splacení i v případě rozvodu

„Novela, jak je postavená teď, limituje maximální úhradu vynaložených nákladů na dvě procenta. To pro některé klienty může být hodně, pro některé málo. Z pohledu bank to není mnoho,“ míní produktový manažer Komerční banky Ondřej Šuchman.

Nyní lidé každoročně mohou zdarma splatit až pětadvacet procent úvěru. Bezplatně to lze i tehdy, pokud se ocitnou ve složité životní situaci nebo v období končící fixace úrokové sazby. Nově s bezplatným splacením kabinet počítá i při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou a v případě rozvodu. I proto ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) návrh hájí.

„Myslím, že je to vyvážené, protože kdybychom to nechali bez jakéhokoliv poplatku, vedlo by to k tomu, že se zvýší úroková míra pro všechny,“ poznamenal Stanjura.

Kdy lze předčasně splatit hypotéku bez poplatků
Zdroj: ČT24

Do dnešní doby se to moc nehodí, míní Bernard

K návrhu má výhrady nejen sněmovní opozice, ale i někteří vládní poslanci z hnutí STAN. „Do této doby, kterou doprovází minimální zájem o hypotéky, vysoké sazby, rekordní zisky bank, dáte úplně nový moment – nějaký nový poplatek,“ sdělil místopředseda hospodářského výboru sněmovny Patrik Nacher (nestr. za ANO).

„Myslím si, že se to opatření do dnešní doby moc nehodí, uvidíme. Chci věc konzultovat s finančním arbitrem,“ prohlásil předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (nestr. za STAN).

Nová pravidla pro předčasné splacení hypoték by mohli poslanci v dolní komoře projednat již příští týden. Změny by dle návrhu měly platit od 1. ledna 2024.