Není to tak zlé, říká k poklesu stavebnictví Kupka. Další zjednodušení povolovacího procesu nevylučuje

Události, komentáře: Borovka, Kupka a Wachal k českému stavebnictví (zdroj: ČT24)

Stavební firmy letos čekají pokles trhu o dvě procenta, sestupný trend bude podle nich pokračovat i příští rok. „Není to pád do propasti,“ soudí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj firmy prokázaly v době krize odolnost. Ministr si také dovede představit další zjednodušení povolování staveb, prozradil v pořadu Události, komentáře.

Česko zažívá dle Kupky ochlazení zájmu v oblasti bytové výstavby, komplikací jsou podle něj třeba úroky hypoték. „Na druhé straně je tu veřejný sektor a investice do dopravní infrastruktury, které v letošním roce posílily,“ uvedl ministr s tím, že to znamená důležitou oporu pro významný segment stavební činnosti.

Co se týče rezidenčního bydlení, generální ředitel VINCI Construction CS Martin Borovka očekává, že složité období potrvá ještě minimálně dva roky. „Je to dáno vzestupem cen stavebních prací, disponibilitou hypoték na českém trhu,“ vyjmenoval důvody.

„V infrastruktuře je to velký politický boj pana ministra, udržet velmi ambiciózní rozpočet 150 miliard, který by relativně dobře mohl nastartovat ekonomiku a udržet stavebnictví v dobré kondici na další dva tři roky,“ soudí Borovka. Kupka to podle něj však nebude mít jednoduché.

Podle ministra to není jen úkol jeho, ale celé vlády. „Je to důležitá součást celkové politiky. To není jen otázka jednoho ministra, to by dobře nefungovalo,“ reagoval Kupka.

Ceny stavebních materiálů

Také generální ředitel stavební firmy VW Wachal Ondřej Wachal si myslí, že je potřeba stavebnictví dělit na dva sektory. Ten soukromý podle něj stagnuje již nějakou dobu. „Začalo to po covidu, kdy se víceméně přestala stavět distribuční centra, kanceláře také nikdo moc dnes nestaví. (…) Teď se k tomu přidala bytová výstavba, která kvůli vysokým hypotékám a zdražování začala také stagnovat,“ okomentoval situaci.

Ceny stavebních materiálů začaly stoupat zhruba na podzim 2021, podotkl Borovka. V současné době je nárůst podle něj stabilizovaný, ale neklesá. Neočekává, že by se ceny vrátily na čísla před obdobím pandemie covidu či zahájením války na Ukrajině. „Dodávka je spíše globální, je ovlivněna cenami energií, plynu, dodávkami železné rudy a tak dále,“ upozornil.

Některé významné komodity ale podle Kupky zlevnily a vrátily se k předválečným hodnotám. Jedná se podle něj například o takzvanou armovací ocel či pohonné hmoty. Podle Wachala ceny některých materiálů sice skutečně klesly, ale třeba cementárny od začátku roku zdražily zhruba o deset až patnáct procent, uvedl.

Zjednodušení povolování staveb

„Vezmeme-li pohled na celé stavebnictví, tak to opravdu neznamená nějaký pád do propasti. To by z toho mělo vzejít jako jasná zpráva. Jsme přeborníci v tom, plakat a vlastně se tak trochu shazovat,“ myslí si Kupka. České stavebnictví v době krize podle něj prokázalo svou odolnost, firmy dokázaly za krize udržet své aktivity.

Na Pražském hradě ve čtvrtek při příležitosti setkání zástupců stavebních společností a ministrů zaznělo třeba to, že digitalizace není spásná a je třeba především zjednodušit proces povolování staveb. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) si však další zjednodušení nedovede představit.

„Já si ho představit dovedu. (…) Do stavebního řízení vstupují technické normy, které v případě Česka máme v mnoha směrech opravdu velmi náročné,“ poznamenal Kupka. „Je prostor na to, zejména tváří v tvář té krizi, sledovat, jestli někde nemůžeme polevit, nechtít toho tolik a zajistit dostatečnou a bezpečnou kvalitu,“ míní ministr.

Zjednodušení ale podle něj už nastává, přinejmenším v tom, že územní rozhodování a stavební povolování se dostávají „do jednoho celku“. Co se týče digitalizace, ta sama o sobě sice není receptem na všechno, ale některé kroky by díky ní mohly být jednodušší, doplnil Kupka.

„Já jsem k tomu skeptický, moc věcí se v této zemi za poslední roky nezrychlilo,“ řekl Wachal. Podle něj byrokracie spíše přibývá. Na stěžejních zákonech se navíc podle něj neshodne širší politické spektrum. „Když ho jedna vláda schválí, tak ta druhá, která nastupuje, dopředu hlásí, že to bude rušit, měnit,“ prohlásil.

Pro nový stavební zákon, který v květnu podepsal prezident Petr Pavel, se dle Kupky podařilo získat i část opozice. Mohla by to tak být norma, která přežije více než jedno volební období, reagoval. „Jak se říká, že každý nový stavební zákon přinesl více potíží, tak já tady opravdu spoléhám na to, že (…) se podaří urychlit stavební proces,“ dodal ministr.